Jobrettet uddannelse 2023: her er de nye godkendte kurser på positivlisten

Er du ufaglært eller faglært? Eller har du en kortere videregående uddannelse? Så er du med stor sandsynlighed berettiget til 6 ugers jobrettet uddannelse, mens du er ledig. Find den nye nationale positivliste her.

1. marts 2023 kom den nye nationale positivliste. Positivlisten indeholder kurser indenfor forskellige erhvervsgrupper, og du kan med fordel undersøge dine muligheder for at komme på et kursus, som fremgår af listen.

image

Jobrettet uddannelse via Nyledige.dk

Nyledige.dk udbyder for tiden disse kurser som jobrettet uddannelse via den nationale positivliste:

... samt Forandringsledelse og Dansk som andetsprog.

Jobrettet uddannelse har klar jobeffekt

For Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, foretog HBS Economics i december 2022 en grundig effektevaluering af ordningen om 6 ugers jobrettet uddannelse, og kan både dokumentere en højere beskæftigelsesgrad og en indledningsvis fastholdelseseffekt.

"Med analysen skal der tegnes et billede af, hvordan ordningen anvendes, og hvilke effekter og gevinster der er ved ordningen set både i et arbejdsmarkedsperspektiv og et deltagerperspektiv", lød det blandt andet. Effektevalueringen er en del af en større analyse af “gevinstbilledet af ordningen”, og er udarbejdet i samarbejde med BDO.

Målingen omfattede ledige i 16.000 uddannelsesforløb. Af disse var godt 9.000 fuldtidsbeskæftigede efter 1 år og 10.000 efter 2 år. Eller gennemsnitligt omkring 550 flere fuldtidsbeskæftigede efter 1 år og frem, end der ellers ville være.

Om jobrettet uddannelse

Seks ugers jobrettet uddannelse er en ret for alle dagpengemodtagere med baggrund som ufaglært, faglært eller med en kort videregående uddannelse.

Det er a-kasserne, der administrerer ordningen.

  • Seks ugers jobrettet uddannelse gælder for ufaglærte og faglærte ledige samt ledige med kort videregående uddannelser (KVU), der samtidig har en erhvervsfaglig uddannelse.
  • Retten opnås efter 5 ugers ledighed.
  • Ledige inden for målgruppen kan løbende tilmelde sig kurser inden for en erhvervsgruppe, som fremgår af en landsdækkende positivliste for seks ugers jobrettet uddannelse.
  • Kurserne kan samlet set have en varighed på op til seks uger.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR

Om den nationale positivliste

Den nationale positivliste udarbejdes af Beskæftigelsesministeriet - men med inddragelse af såvel Undervisningsministeriet som Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Positivlisten indeholder AMU-kurser, EUD enkeltfagskurser og akademiuddannelser.

11 efteruddannelsesudvalg udvælger AMU- og EUD-kurserbe, mens det er Uddannelses- og Forskningsministeriet har det overordnede ansvar for udvælgelsen af de akademimoduler, som figurerer på akademiuddannelserne.

Find det rette kursus

Er du ledig?

Er du dagpengeberettiget?

Har du fundet et kursus på nyledige.dk, som du gerne vil deltage i?

Du kan deltage på kurset, hvis du selv eller din arbejdsplads betaler for det

Er du under 25 år?

Har du været ledig i mindst 9 måneder?

Så skal du kontakte dit jobcenter vedrørende kursustilbud

Har du været ledig i mindst 6 måneder?

Har du fundet et kursus på nyledige.dk, som du gerne vil deltage i?

Du kan ansøge om kurser, der er godkendt på den regionale positivliste. Kontakt dit jobcenter. Nyledige hjælper gerne med en uddannelsesplan.

Er kurset godkendt som 6 ugers jobrettet uddannelse?

Du er sandsynligvis berettiget til 6 ugers jobrettet uddannelse, men spørg din A-kasse for en sikkerheds skyld. Du skal ansøge kurset gennem AR237.

Når kurset ikke er godkendt på den landsdækkende positivliste, skal du kontakte dit jobcenter. Nyledige hjælper gerne med en uddannelsesplan

Vi har formentlig også et kursus der passer til dig og din situation. Ring eller skriv til os.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
7. marts 2023

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.