9 elementer der gør dit CV bedre

Dit CV er mediet, du benytter til at præsentere dig selv, dine kompetencer, resultater og uddannelser. Her kommer en tjekliste på 9 elementer, der kan være med til at gøre dit CV bedre.

Formålet med dit CV er at præsentere dig og dine kompetencer på en god og overskuelig måde. Hvor du i ansøgningen fortæller præcis, hvad du kan bidrage med i virksomheden, er dit CV mere perspektiverende.

image

1. Det skal kunne printes

Når du sender dit CV afsted, skal du tænke på modtageren og den brugssituation, det skal optræde i. Som regel sender du ansøgning og CV digitalt, men når du bliver indkaldt til jobsamtale, vil de to dokumenter typisk være med i udprintet form.

Og derfor er det vigtigt at have et CV, som også fungerer godt, når det printes.

Det betyder for det første, at du skal vedlægge det i et printvenligt filformat. PDF er uden tvivl det bedste, fordi du dermed er (næsten) sikker på, at det kan åbnes på modtagerens computer, og at det ser ud som det skal, når det printes.

For det andet er der en række elementer, du bør tænke over i forhold til det layout, du vælger til dit CV:

 • Margin
  De fleste printere kan ikke skrive til kant. Husk derfor at have en fornuftig margen omkring dit CV, så det kommer til at se ordentligt ud.
 • Farver
  Du kan ikke regne med at dit smukke, farverige CV bliver printet ud i farver. Undlad at bruge mørke farver med hvid skrift. Dels bliver det meget mørkt på en sort/hvid-printer - og dels bliver det ganske enkelt svært at læse.
 • Sidetal og sidefod
  Printede ark er upraktiske. Mange printede ark er meget upraktiske. Du kan lige så godt regne med at dit CV før eller siden bliver tabt på gulvet og blandet sammen med andre ansøgeres dokumenter. Du gør det derfor let for modtageren, hvis du husker at putte sidetal og navn i sidefoden på dine dokumenter.

Annonce:

image

2. Overskuelighed frem for alt

Dit CV skal være nemt at finde rundt i. Man skal med et enkelt blik kunne finde det man leder efter.

Ofte vil man i en rekrutteringssituation sammenligne kandidater. Derfor er det vigtigt, at man uden videre kan finde frem de steder, hvor dine uddannelser er angivet, hvor dine forskellige ansættelser er beskrevet og så videre.

Det er derfor en god ide, altid at have i baghovedet, at overskueligheden ikke må lide under stilvalg og æstetik: Vælg en struktur, vær konsekvent og hold dig til den. Så går det ikke helt galt.

3. Udførligt - men ikke for langt

Man bør tilstræbe at holde sin ansøgning på en enkelt side. Den samme uskrevne regel gælder ikke på samme måde for dit CV.

Men det er både sympatisk og fornuftigt at forsøge at holde omfanget nede på et fornuftigt niveau, så de mennesker som skal ansætte dig, rent faktisk også orker at læse det igennem.

Men du behøver ikke nødvendigvis at kunne skrumpe det ned på en enkelt side. Hvis du vil prøve, kommer her 5 tips til dit et-sides CV.

Men tænk over længden. Det kræver virkelig meget relevant erfaring at kunne retfærdiggøre et CV på syv-otte sider. Så hellere skære lidt ned. Jobbet som bagerjomfru i 8. klasse kan sagtens være relevant, hvis du søger job i fødevarebranchen - men du skal ikke være så bange for at luge lidt ud.

4. QR koder

QR koder er på alle måder problematiske. Men lige præcis i et CV, kan man faktisk argumentere for, at der er en vis ide i dem.

Da dine dokumenter som regel vil ende på print, får du med en QR-kode en ekstra mulighed for at tiltuske dig noget opmærksomhed.

Der er imidlertid to hovedregler:

 1. Maksimalt én QR kode. Og peger den på et link, skal indholdet bag dette link fungere på mobile enheder.

 2. Og vigtigst: QR koden kan ikke under nogen omstændigheder stå alene! Husk at notere hvad der gemmer sig bag den. Er det et link, så skriv URL’en (drop bare ”https://”).

QR kode med link

Et kvalificeret slag på tasken: i ni ud af ti af alle CV’er udstyret med QR-koder, fører de til en LinkedIN profil. Det er en fin ide, for URL’er har faktisk aldrig været særlig brugervenlige.

Har du din egen hjemmeside eller blog, kan du også linke til den - hvis den er relevant for sammenhængen.

Du kan også benytte QR-koder mere håndgribeligt: en præsentationsvideo eller en stemmeprøve, hvis du søger et job, hvor du skal formidle noget, er klassiske eksempler.

QR kode med vCard/kontaktoplysninger

QR koder med kontaktoplysninger falder i de fleste tilfælde ind under kategorien overkill. Den der læser dit CV, kan godt overskue de 8 cifre, dit telefonummer består af.

Og skal du have en mail tilsendt, skriver de færreste den til dig fra den mobile enhed, de læser QR koden med (typisk svarer de på den mail, du har sendt CV'et fra).

Summa summarum: alting er situationsafhængigt, men du løber risikoen for at spilde værdifuld plads.

5. Husk foto

Intet øger læsbarheden og identifikationsgraden mere end et billede. Og det er meget få CV’er, som ikke er udstyret med et vellignende billede af ejermanden.

Derfor er det decideret ufordelagtigt, ikke at gøre det.

Billedet i dit CV og billedet på din LinkedIn profil, skal derudover helst være det samme. Det sikrer hurtig identifikation bedre end noget andet.

Og det er vigtigt! For på trods af alle dine anstrengelser, vil der være nogle, som havner på den forkerte LinkedIn-profil.

6. Højt eller bredt A4-format?

Der er ingen, som sender CV'er i andre formater end A4. Så bevidstheden om, at et CV skal kunne printes, er naturligvis stor. Når ens CV så er landet dér i den store papirbunke - hvordan skiller man sig så ud?

Et simpelt cowboytrick kunne være at opbygge dit CV i bredformat. Det vil der næppe være mange andre, som finder på, så man kunne forestille sig, at det kunne give netop dit CV lidt ekstra opmærksomhed?

7. Korrektur, korrektur, korrektur

Der er fantastisk kedeligt at skulle sige, men det betyder meget, at du får læst korrektur på dit CV.

Alle kan lave stave- eller slåfejl, og det er næppe nogen katastrofe. Men gennemgående og alvorlige stavefejl er. De irriterer, og gør at dem, der læser dit CV fokuserer på dem fremfor alle de fremragende ting, du kan.

Det er især graverende inden for brancher, hvor kommunikation er vigtig. Sætningen: "Jeg er kommunikatør, og jeg er vandt til at kører langt til mit arbejde" er et seriøst no-go på dit CV eller i din ansøgning.

8. Lav et brutto-CV

Vi tænker tit på CV'er som noget mere eller mindre statisk. Men en god, og desværre lidt overset, måde at lave et godt CV på, er at have et brutto-CV. Et brutto-CV indeholder alt, og det plukker man så simpelthen fra, fra ansøgning til ansøgning, alt efter hvad der relevant for situationen.

Så medtag kun de uddannelser og jobs, som er relevante i forhold til det job, du søger. Hvis du er 43, er det måske knap så relevant, at du arbejdede på en tankstation, da du var 17?

Hvis du ikke vil risikere at have huller i din tidslinje, kan du godt vælge at medtage alle jobs du har haft - men så brug mere energi på at beskrive de relevante jobs, så de får mere vægt.

9. Sandheden. Intet andet end sandheden

Sidst men ikke mindst: lad være med at lyve! Lad være med at opfinde uddannelser eller ansættelser. Hvis du var ansat som piccoline på et shippingkontor, kan du ikke oversætte det til at du var "trainee hos Mærsk".

Den slags løgne kommer altid tilbage, og bider dig på unævnelige steder. Og altid på de mest ubelejlige tidspunkter. Lad være med det!

Stå ved dig selv, og vis hvem du er med et CV, der er i overensstemmelse med sandheden.

God jobjagt!

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i maj 2022, og er opdateret og ajourført i april 2023.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
24. april 2023

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.

Annonce:

image

Annonce:

image
image