Her finder du gratis grafiske værktøjer til CV og ansøgning

Fjern baggrunden på dit profilbillede, komprimér billeder, vælg farvekombinationer der imponerer. De rigtige værktøjer kan spare dig for masser af tid i din jobsøgning. Her finder du et bredt udvalg af de bedste.

image

Det kan være sin sag, at få sat tingene i system når man er jobsøgende. Men at det er en fordel at gribe sin jobsøgning struktureret an, er det næppe megen tvivl om. I denne artikel handler det ikke så meget om, hvad du skriver i din ansøgning og hvad du putter i dit CV. Her handler det mere om konkrete værktøjer og tjenester, som måske kan hjælpe dig med at sætte tingene lidt i system. Der er nemlig fornuftige genveje, man godt kan tage…

Der er mange fordele ved at lære grafisk arbejde til husbehov. Det lille twist, de rigtige farver, den rigtige beskæring af et billede. Det er ofte det, der får netop din ansøgning og dit CV til at skille sig ud.

Heldigvis er der masser af gratis ressourcer, som ovenikøbet er fremragende. I denne artikel kan du læse om hvordan du automatisk fjerner baggrunden på et foto, hvordan du bedst muligt komprimerer dine billeder og hvor du finder de bedste, gratis hjælpetjenester til farvevalg. Og endelig får du også to velvalgte ord om valg af skrifttyper i CV og ansøgning.

Annonce:

image

Programmer

Hvis ikke du har Photoshop eller Illustrator, er du ikke fortabt. Der er to rigtig gode, gratis alternativer: GIMP og Inkscape. Læs mere om dem, hvor du downloader dem og om hvordan du benytter dem i dette blogindlæg. De virker på alle platforme.

Find programmerne her

Fritskrabning af fotos er en industri for sig. Tænk bare på de enorme mængder produktfotos i webshops rundt omkring. Især profilbilleder står tit lidt skarpere uden baggrund. Og det kan jo også være, at baggrunden simpelthen

Kan du selv håndtere en klippesti (som det vistnok hedder) er det jo en god evne at have - men selv de professionelle kan altså godt finde på “bare” at bruge denne, smågeniale tjeneste.

Remove.bg fungerer ved at du uploader et billede, venter et øjeblik, hvorefter du får mulighed for at downloade det selvsamme billede - nu uden baggrunden. Det virker nogle gange rigtig godt, andre gange knap så godt.

Mit profilbillede fra LinkedIn kan du se herunder. Det er kvalitetsmæssigt et stykke fra perfekt. Faktisk er det ret uskarpt. Men versionen uden baggrund snerper an. Og frem for alt går det hurtigt. Prøv det!

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
19. maj 2020

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.

Før vi allesammen fik lynhurtigt internet var der mere fokus på filstørrelser helt generelt skulle holdes nede. Det kunne tage flere minutter at hente en mail på 10-15 MB, så hvis man som jobsøger sendte sådan én, var man næsten pr. definition dømt ude, før man overhovedet fik begyndt.

Sådan er det heldigvis ikke længere. Men det er alligevel en virkelig god ide at prøve om ikke man kan holde filstørrelserne lidt i ro. Ikke kun af principielle årsager, men også fordi du jo ikke kan vide, hvilken maskine din modtager skal læse din ansøgning og CV på.  Chancen for at der er tale om en telefon eller tablet er stor. Og her gør det faktisk en forskel om en fil fylder 15 eller 2 MB.

Det er normalt billeder, som fylder i et dokument. Og billeder kan skaleres ned og komprimeres. Meget endda.

Start med at vurdere, om dit billede har de rette dimensioner. Er det for stort er det en god ide at skalere det ned så det passer nogenlunde.

Det kan du f.eks. gøre i...

  • Photoshop (CTRL + ALT + I)
  • Inkscape (vælg dimensioner under eksport: SHIFT + CTRL + E)
  • GIMP (“Billede” > “Skalér Billede”)
  • eller dit foretrukne program

Når du har skaleret billedet så det passer til dit brug, er det tid at gemme en komprimeret version af det.

Der er to billedformater, du i den sammenhæng skal kende: JPG og PNG.

JPG er godt til bitmapgrafik som for eksempel fotos

Forkortenlsen står for Joint Photographic Expert Group, og noteres også nogle gange som JPEG. JPG komprimeres ved at vælge et kvalitetsniveau i procent.

PNG er godt til ikoner, logoer, stregtegninger og deslige.

Forkortelsen står for Portable Network Graphics. Filformatet kan også håndtere - og være velegnet til - fotos under bestemte omstændigheder. Den del springer vi imidlertid over i denne artikel.

Komprimér PNG og JPG

En af de nemmeste måder at komprimere billeder på, er ved at benytte webtjenesterne Tiny PNG og Tiny JPG.

Gem bare dit billede i så god kvalitet du kan slippe afsted med - og benyt så de to tjenester til at komprimere det. Det er ikke unormalt, at man kan halvere filstørrelsen.

Farver. De er ikke til at blive kloge på. Men når nuancerne spiller sammen er de nu med til at give et CV og en ansøgning et godt pift i den rigtige retning. Til gengæld kan det være rigtig svært at finde nuancer, som ser godt ud sammen.

Heldigvis findes der gratis webtjenester, som kan hjælpe dig med at få inspirationen på gled:

Adobe Color CC - godt allround værktøj

Adobes værktøj til farvevalg tilhører den gratis del af deres Creative Cloud. Rigtig godt allroundværktøj, som ovenikøbet er nemt at benytte. Du kan lynhurtigt finde komplementærfarver, lave sammensætninger, skygger og toner, som passer godt sammen.

Color CC fungerer ved at du manipulerer fem farver ved hjælp af forskellige værktøjer. Hvis du eksempelvis har en farve at starte med, kan du uden videre lave en hel lille palette efter forskellige prædefinerede algoritmer: analog, monokromatisk, triade, komplementær, sammensætning eller skygger.

Du kan også finde farver ud fra et billede, som du uploader. Er det et behov du har, er Color CC efter min mening det bedste værktøj.

Brand Colors - farverne fra brands du synes om

Navnet taget i betragtning, kommer det nok ikke som den store overraskelse, at Brand Colors er farver fra store internationale brands. Indtil videre er der godt 400 i databasen. Brug tjenesten hvis du synes et brand, bruger det de flotteste farvesammensætninger i verden - Soundcloud, Nike, Mozilla… fortsæt selv.

Coolors.co - test for farveblindhed

Er du farveblind? Eller vil du sikre dig, at det du får lavet ikke er helt håbløst for en farveblind læser? Værktøjet kan emulere 8 typer farveblindhed - den mest almindelige er deuteranomali (5% af alle mænd). Tjek dine farver under det lille øje-ikon i toppen.

Jeg har to ord om skrifttyper: Lad være. Og det siger jeg ikke for at være en reaktionær gammel ost.

Men typografi er en kompleks diciplin, og det er et område hvor mange af os kan have lidt svært ved at styre os.

Og lad os lige slå en ting fast: Det vigtigste i en ansøgning står på skrift. Det er med andre ord vigtigt, at man kan læse hvad der står. Jeg siger ikke, at det udelukker brug af interessante skrifttyper - men så skal du vide, hvad du gør. Hvis du vil være helt sikker på at dine dokumenter kan læses hos modtageren indebærer det eksempelvis, at skrifttyperne inkluderes eller udjævnes.

Det betyder igen, at din modtager kan få problemer med at kopiere noget af teksten, og generelt have svært ved at arbejde med dine dokumenter. Spørgsmålet er om det er hensigtsmæssigt?

Mit bedste råd: Hold dig til gængse skrifttyper, og arbejd med farver i stedet for. Så går det ikke galt.

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i januar 2019, og er opdateret og ajourført i maj 2020.

Annonce:

image