Hvad er PRINCE2®?

Når man kigger stillingsopslag omkring projektledelse fra både offentlige og private arbejdsgivere, så er der rigtigt mange af dem, der nævner en PRINCE2 certificering som et ønske eller krav. Sådan har det efterhånden været i mange år, men hvad er det, som virksomhederne finder så attraktivt ved PRINCE2? Hvad er det, som PRINCE2 tilbyder?

En af de helt store styrker ved PRINCE2 er, at metoden er skabt til at kunne danne udgangspunkt for en projektmodel i virksomheder, og reelt er PRINCE2 blevet en de facto standard på det område. Så for rigtigt mange virksomheder er PRINCE2 modellen og dens begreber blevet en fast del af virksomhedernes måde at arbejde på – og tale om projekter på.

Hvad er PRINCE2

PRINCE2 er en gennemprøvet projektmetode, som består af 7 principper, 7 temaer og 7 processer. Fokus er særligt på at kunne give gode svar på:

  • Hvorfor skal projektet gennemføres (Business Case)?
  • Hvad skal vi producere for at få leveret udbyttet (Slutproduktbeskrivelsen)?
  • Hvordan skal vi levere slutproduktet (Projektfremgangsmåden)?

Hvorfor skal du have en PRINCE2-certificering på CV'et?

Når man kommer på PRINCE2-kursus, lærer man PRINCE2’s begreber. Det gør det enklere for virksomheder at onboarde nye medarbejdere eller konsulenter, som har en PRINCE2-certificering. Det skyldes, at de dermed allerede kender PRINCE2's sprog- og begrebsverden.

Det er også nemmere for virksomhederne at samarbejde med partnere og underleverandører i projekter, hvis man også her arbejder ud fra PRINCE2’s model.

En anden styrke ved PRINCE2 er, at den er skabt til at kunne anvendes til alle typer af projekter – og alle størrelser af projekter. Metoden er altså ikke skabt til it-projekter eller bygge-projekter, men kan anvendes bredt.

Endelig er PRICNCE2 også skabt til at kunne anvendes, hvor der arbejdes med agile teams.

Business Casen er helt central igennem hele projektet – og det samme er fokus på at levere produkter i en kvalitet, der gør, at når brugerne anvender dem korrekt, så kan virksomheden opnå det ønskede udbytte.

Mange af mine kursister med projekterfaring giver på kurset udtryk for, at det giver rigtig god mening, og giver dem et sprog for den måde, de allerede arbejder på – og så også en del ekstra:-).

I det store hele, så er det sund logik, men metoden er også baseret på erfaringer fra mange virksomheder over hele verden.

Steen Knudsen

Steen Knudsen
2. marts 2021

Steen er Senior Management Consultant og underviser hos MetierWestergaard. Han er akkrediteret PRINCE2®-underviser og ITIL® Expert. I de sidste snart 15 år har Steen arbejdet med projektledelse, governance, strategi, IT Service Management samt procesoptimering i roller som projektleder, konsulent og leder.

Jobmuligheder

image

Der er typisk mellem 700 og 1.500 ledige jobs, hvor en projektleder-certificering som eksempelvis PRINCE2 er relevant.

Mange af mine kursister med projekterfaring giver på kurset udtryk for, at det giver rigtig god mening, og giver dem et sprog for den måde, de allerede arbejder på – og så også en del ekstra:-).
Steen Knudsen, Senior Management Consultant & Trainer hos MetierWestergaard

Bliv PRINCE2- og Scrum-certificeret

Igennem Nyledige.dk kan du blive Scrum- og PRINCE2-certificeret. Se kommende forløb herunder.

Der er pt. ingen planlagte kurser i denne kategori