Skal du aflevere din ansøgning personligt?

Det, at have haft personlig kontakt med den, som skal ansætte dig, kan være med til at skaffe dig jobbet - og selv den korteste samtale kan faktisk gøre en forskel. Derfor gælder det om at finde en positiv grund til at have den samtale. Og noget af det mest nærliggende er selvfølgelig at aflevere din ansøgning personligt.

Problemet er bare at de fleste steder i dag gerne vil have ansøgningen på e-mail. Dér røg den undskyldning. Pokkers! Men hvis der direkte bliver anmodet om at ansøgningen skal sendes med post, er der ingen tvivl. Så skal du møde op og aflevere den personligt. Du kan også vælge at være fræk, og både aflevere personligt samt sende den med e-mail.

Annonce:

image

Aflevér til den rigtige person

Sørg for, hvis det overhovedet er muligt, at komme til at møde den person som står for ansættelserne. Hvis der har været et kontaktnavn i annoncen, så er det ham eller hende, du skal tale med.

Ofte vil du blive mødt af en receptionist, og her skal du ikke sige: "Det var angående det opslåede job". Hvis du gør det, vil du bare blive bedt om at lægge brevet i receptionen, og så er du lige vidt. Så du skal sige "Jeg vil gerne tale med ...", og så først sige, at det drejer sig om jobbet, hvis du bliver spurgt.

Du skal naturligvis ikke forvente, at det bliver en lang samtale du får med personen. Mindre kan heldigvis også gøre det, fordi selve formålet med denne øvelse, er at få gjort det hele lidt mere personligt. At få sat ansigt og håndtryk på dig.

Når du skal begrunde, hvorfor du kommer med ansøgningen personligt, så lad være med at slå det hen med et "Jeg kom alligevel lige forbi og ville spare portoen".

Men det er en dårlig ide - du skal ikke bortforklare! Det er meget bedre at give udtryk for hvor meget det betyder for dig, og hvor interesseret du er i virksomheden eller organisationen. Uhæmmet smiger er et godt udgangspunkt!

Så det er meget bedre at sige f.eks.

"Jeg synes virkelig det lød som et spændende job, og jeg ville være sikker på at ansøgningen nåede frem."

"Jeg synes det I laver er helt vildt interessant / flot / fedt / spændende, og jeg ville gerne se hvordan her så ud."

"Jeg har hørt så meget godt om jer, så jeg ville benytte chancen for at se hvordan her ser ud."

Forbered dig på smalltalk

Kort sagt handler det om at vise interesse, og benytte lejligheden til at rose virksomheden eller organisationen. Sørg for at den korte samtale mest af alt handler om dem - ikke om dig. Personen du har fået fat på, har formentlig ikke lyst til at holde uformel jobsamtale med dig lige nu.

Så medmindre du bliver spurgt, så stil kun spørgsmål om virksomheden. Og ikke alt for nærgående spørgsmål. Hold samtalen så let og smalltalk-agtig, som du kan.

Her er et par forslag til spørgsmål og bemærkninger:

Det rum i står i:
"Det er dejligt lyst her, er det sådan over hele virksomheden"
"Det er virkelig et flot springvand der er ude foran - hvem har lavet det?"
"Det må være skønt at arbejde et sted med så pæn en udsigt"
... find selv på flere.

Virksomheden / organisationen:
"Det er imponerende så meget I er vækstet i det sidste år"
"I må have travlt med alle de nye produkter"
"Spændende initiativ jeg læste om i avisen / på jeres hjemmeside. Hvordan går det med det?"
... find selv på flere, men husk lige: Gør dit hjemmearbejde, så du ikke kommer til at sige noget forkert.

Praktiske spørgsmål:
"Hvornår regner I med, at der afholdes samtaler?"
"Er der andet du gerne vil have fra mig, i forbindelse med ansøgningen?"

Du bliver nødt til at være lydhør her. Hvis der er en åbning til, at du kan få en rundvisning, så siger du naturligvis ja. Det giver dig mulighed for at bruge mere tid med den, der måske skal ansætte dig. Det giver dig mulighed for at møde andre og gøre indtryk på dem. Og endelig giver det dig en masse vigtig viden om stedet, hvor du har søgt job.

Men du må ikke presse på. Hvis samtalen kun varer 30 sekunder, så varer den kun 30 sekunder. Det er stadig meget bedre end ingenting.

Andre grunde til at besøge

Hvis ikke der er mulighed for at aflevere ansøgningen i papirform, må man finde andre grunde til at komme på besøg - hvis man kan. Den allernemmeste er ganske enkelt at spørge.

Ring til kontaktpersonen i jobannoncen, og fortæl at du har tænkt dig at søge jobbet. At du meget gerne vil komme forbi, og hilse på og se lidt mere til virksomheden / organisationen. Vær ærlig, vær åben og vær oprigtigt interesseret. Nogle vil sige OK, og så bliver du inviteret indenfor. Måske er der endda sat tid af til dig.

Annonce:

image
image

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i november 2017, og er opdateret og ajourført i juni 2023.

Adam Bindslev

Adam Bindslev
12. juni 2023

Gode råd om jobsøgning - direkte i din indbakke hver tirsdag

Ugebrev for ledige udkommer hver tirsdag med gode råd om jobsøgning, nyt om arbejdsmarked, ledige jobs og meget meget mere.

Tilmeld dig herunder.

image

Annonce:

image
image
image