4 ting du kan lære dig selv i ferien

Er du typen, som ikke er så god til at at slappe helt af? Så er ferien en god chance til både at lære dig selv noget nyt, eller til at genoplive tabt viden - vel at mærke uden hverdagens stress og jag til at forstyrre dig. Vi har samlet 4 gode forslag herunder.

Men husk at holde ferie!

I juli måned sker der ikke ret meget på jobfronten. Og der er ikke ret meget aktivt, du kan foretage dig for at komme i arbejde. De fleste virksomheder lukker ned på vågeblus, og der bliver ikke slået særlig mange jobs op.

Det er normalt heller ikke i sommerperioden, du får den store effekt af at sende uopfordrede ansøgninger afsted.

Så måske er det slet ikke så dårlig en ide, at få slappet lidt af? Få lidt perspektiv på tingene, og måske få lagt en plan for hvad du skal gøre i det nye år? Udnytte at alle andre holder fri, og at der ikke er noget forventningspres til dig i forhold til dig og din jobsøgning?

Hvornår har du sidst sat dig ned og lært et stykke software på en systematisk måde? Hvad med at bruge nogle timer hver dag på at blive bedre til eksempelvis Word, Excel, eller Powerpoint?

Uden at ville fornærme nogen, er der mange som selv mener, de er superbrugere - men væsentligt færre som rent faktisk er det.

Det er relevant for de fleste at kunne benytte Excel. For eksempel til at sortere store mængder data, at kunne bruge funktionerne til betinget formatering - for slet ikke at nævne superformlen TÆL.HVIS !

I Word er det temmelig nyttigt at kunne udføre brevfletning, ligesom alle tastaturgenvejene snildt er de par timers arbejde det tager at lære dem, værd.

Og hvis det er et stykke tid siden du har benyttet Outlook, er de nyeste versioner ret anderledes. Det gælder også for PowerPoint, som også har fået en overhaling med den helt store pensel.

Er du medlem af en faglig organisation er der stor sandsynlighed for at du allerede har gratis adgang til opdaterede kurser i MS Office via Onlinekurser.dk eller AOF Onlinekurser.

Der findes to slags mennesker i Danmark: Dem som ikke kan sætte kommaer, og dem som håner dem, som ikke kan sætte kommaer. Med lidt flid kan du i løbet af rimelig kort tid flytte dig selv fra den første gruppe til den anden.

Edutasia har sammen med Dansk Sprognævn lavet et omfattende kursus som lærer dig at sætte kommaer med og uden startkomma. Sidstnævnte også kendt som "grammatisk komma".

Der er gratis adgang til kurset via Onlinekurser.dk og AOF Onlinekurser.

Her kan du tage kurser i MS Office, IT Sikkerhed, præsentationsteknik, kommatering og meget mere:

 • Er du medlem af en af de 79 medlemsorganisationer under FH? Så er der stor sandsynlighed for at du har gratis adgang til kurser via AOF Onlinekurser.
 • Medlemmer af disse organisationer har adgang til kurser via Onlinekurser.dk:
  • Akademikernes A-kasse
  • Business Danmark
  • CA
  • Dansk Psykolog Forening
  • DM, Dansk Magisterforening
  • Finansforbundet
  • Kommunikation & Sprog
  • Lærernes A-kasse
  • MA
  • Min A-kasse
Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
4. juli 2023

Ved at lære dig selv at skrive efter tifingersystemet, vil du opleve, at din skrivehastighed stiger meget, og at din fejlrate samtidig falder betydeligt. Kort sagt vil skriveopgaver, herunder også udarbejdelse af ansøgninger, blive meget lettere.

Der findes flere steder på nettet, hvor man kan lære at skrive blindskrift.

Der findes også en del udenlandske websider, hvor man kan lære det. Problemet er bare, at du så ikke får lært det med æ, ø og å. En simpel Google-søgning på termen "typing with ten fingers" bringer dig lidt på vej.

image

Jeg kender mennesker som fra tid til anden finder bøger, noter og opgaver fra uddannelsen frem og bruger en uges tid eller to på at genlæse. Men jeg tror ikke, der er nogen af dem som faktisk gør det af lyst. Og så bliver det altså en ærgerlig måde at spilde en ferie på!

Det er en rigtig god ide, konstant at opsøge ny viden inden for sit felt. Især når man er ledig, fordi man hurtigere risikerer at komme til at sakke lidt bagud.

Men (også) i ferien vil jeg virkelig anbefale dig at lære noget, du har lyst til at lære. Intet giver selvtilliden et boost som at vide, man er god til noget.

Behøver det så lige at være noget som har umiddelbart relevans til uddannelse og jobsøgning? Næh! Det er derfor man kalder det ferie.

 • Lær at spille klaver
 • Lær alt om den spanske borgerkrig
 • Lær et sprog
 • Eller træn dig op til at køre 100 km. på en mountainbike
 • Byg et legehus til ungerne
 • .... eller noget helt tredje.

Men gør noget du har lyst til, som du kan lykkes med. Det lønner sig.

God ferie:-)

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

Få gratis hjælp og vejledning til din jobsøgning.

Ugebrev for ledige udkommer hver uge med tips og tricks, eksklusive jobopslag, konkurrencer, spændende artikler og meget, meget mere.

Efter tilmelding får du adgang til vores CV Værktøjskasse med CV skabeloner, ikoner og inspiration til dit CV.