Digital jobsamtale: Sådan går du til jobsamtale via Teams eller Zoom

Er du indkaldt til digital jobsamtale? Det er du i så fald ikke ene om. Selvom coronaepidemien er ovre, gennemføres masser af jobsamtaler stadig digitalt. Det kan være lidt uvant, men med lidt forberedelse skal det nok gå altsammen. Her får du et par gode råd!

Det er som regel første samtale, som gennemføres digitalt. Som Teams-møde eller videokonference i Zoom eller via en af de andre tjenester til videomøder og -samtaler, som findes derude.

Det kan være ekstra nervepirrende for dig som kandidat, hvis formen er helt uvant for dig, eller hvis du ikke er vant til at benytte tjenesterne.

Men så er det altså heller ikke værre! Her får du et par gode råd til, hvordan du bedst muligt kommer igennem.

image

Få styr på teknikken i god tid

Når du ved hvilken platform eller hvilket program, som skal benyttes til samtalen, skal du oprette en brugerkonto og eventuelt downloade programmet og installere det på din computer.

Der er to platforme, som lader til at være mere udbredte end andre: Microsoft Teams og Zoom.

Øv dig på begge ved at gennemføre en række testmøder med venner og bekendte, så er du godt på vej.  

Microsoft Teams

Der er størst sandsynlighed for at du indkaldes til samtale via Microsoft Teams. Teams er en del af Office 365, og er derfor det mest udbredte i virksomhederne.

Du vil typisk modtage en mødeindkaldelse med et link via e-mail. Du klikker dig ind på det aftalte tidspunkt, og bliver så lukket ind i mødet af den person, som har indkaldt dig.

Det er gratis at bruge Teams, som fungerer bedst på PC eller Mac i den dedikerede app, som du kan downloade her. Hvis du ikke vil downloade programmet, kan du benytte Chrome, Safari, Firefox eller Microsofts egen Edge-browser.

Jeg vil anbefale dig at downloade app'en og lave dig en Microsoft-konto, så du kan teste på forhånd. Du har allerede en MS-konto, hvis du har en e-mailadresse, som ender på noget med Hotmail, Live eller Outlook.

Zoom

Før coronakrisen var Zoom klassens nye dreng. Og en meget specialiseret elev, hvis vi skal blive i analogien. For oprindeligt kunne Zoom kun en ting: det kunne facilitere videomøder og nichts weiter!

Coronakrisen gav udbredelsen af Zoom et gigantisk løft, og de fleste som har prøvet tjenesten, kan nok forstå hvorfor. Zoom virker nemlig ret godt. Og så er det i øvrigt ikke specielt dyrt at bruge for virksomhederne.

Du skal også installere Zoom, men i modsætning til Skype behøver du ikke nødvendigvis oprette en brugerkonto for at deltage i et møde. Jeg vil dog anbefale dig at gøre det alligevel, så du kan teste.

Indkaldelsen vil bestå af et link, et møde-ID og et kodeord. Hvis du får en fejlbesked om at møde-ID’et ikke er gyldigt, bør du kontakte virksomheden, som du skal til samtale hos.

Hvad med Skype eller Facetime?

Hverken Microsofts Skype og Apples Facetime er specielt udbredte blandt professionelle brugere, men du kan alligevel godt risikere, at blive mødt af begge.

I så fald bør du helt klart teste på forhånd.

Både Facetime og Skype kan fungere på såvel Windows som Mac. Skype skal installeres som app, mens Facetime kan afvikles i en browser (dog kun Google Chrome eller MS Edge).

- Find Skype-app'en her
- Læs mere om Facetime via Android eller Windows

Tænk over din fremtoning

En jobsamtale via videolink er stadig en jobsamtale. Du skal derfor tænke alvorligt over din fremtoning – på nøjagtig samme måde, som hvis der var tale om en almindelig jobsamtale. Klæd dig på, som du ellers ville og forbered dig på samme måde, som du ellers ville.

Her er ti hurtige tips til jobsamtalen, som måske kunne være relevante for dig.

Men: det er jo ikke en almindelig jobsamtale, du skal til. Du inviterer sådan set din kommende arbejdsgiver ind i dit hjem.

Derfor skal du selvfølgelig tænke nøje over, hvad du signalerer. Det duer for eksempel ikke, hvis der (åbenlyst) er rodet – men omvendt er der naturligvis ikke noget galt med, at man kan se på videoen, at der er tale om et privat hjem. For det er jo det, det er.

Find en balance eller vælg en neutral baggrund, hvis det er ellers er muligt.

Det er også vigtigt, at du får styr på lyd og belysning. Det kan du læse mere om i dette blogindlæg.

Derudover er det en god ide at øve dig lidt på at sidde foran et kamera. At kigge ind i linsen for at fastholde øjenkontakt er ikke nemt, men det kommer med øvelsen.

Hold hovedet koldt, pas på dig selv og god jobsøgning😊

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i marts 2020, og er opdateret og ajourført i december 2022.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
6. december 2022

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.