5 tips: Kan dit CV være på en enkelt side?

Det kan godt være, at det på overfladen virker imponerende at kunne sende et CV på 12 sider. Faktum er bare, at kun de færreste potentielle arbejdsgivere sætter sig ned og læser det igennem fra ende til anden. Ganske ofte vil de se på side et, og ud fra den vurdere om din ansøgning er værd at bruge tid på. Derfor kan du vælge at gøre tingene nemmere for dem - ved ganske enkelt at lave et CV, der kun fylder en enkelt side.

image

Det er især relevant med et kort et-sides CV, når du søger uopfordret, for i den situation er det vigtigt, at din potentielt kommende arbejdsgiver lynhurtigt kan skabe sig et hurtigt overblik over, hvem du er. Det kan også være en fordel, når du søger jobs, hvor du ved, der vil være mange andre ansøgere.

Naturligvis kan du også komme ud for situationer og jobs, hvor det ikke er en fordel at have et CV på en side, men så kan du stadig bruge samme teknikker, som vi præsenterer her i artiklen: Nemlig at sørge for, at alt det vigtigste er på første side - og at de efterfølgende sider mest af alt fungerer som yderligere bilag.

Når du laver et et-sides CV er det klart, at du skal tænke på, at der er begrænset plads. Du bliver derfor nødt til at prioritere, hvilke informationer, der er vigtige i forhold til det konkrete job du søger eller den konkrete virksomhed, som du søger uopfordret hos.

Annonce:

image

Personlige egenskaber på et et-sides CV

På et et-sides CV er man ofte nødt til at holde igen med de personlige egenskaber. De kommer meget hurtigt til at fylde det hele, og det sender et skidt signal. Omvendt skal du også kunne skabe noget nysgerrighed omkring din person, og her kan det faktisk være en fordel at have begrænset plads.

Overvej for eksempel at lave en emnesky / tag cloud, hvor du både kan angive personlige egenskaber og interesser. En emnesky kender de fleste fra blogs, og den er både grafisk dekorativ og læsbar, samtidig med, at du kan proppe ret store mængder information ned på lidt plads. Og da den består af stikord, skaber du - forhåbentligt da - helt naturligt en nysgerrighed hos læseren.

Det vigtige hér er som altid, at du skal “orkestrere”, hvordan andre skal opfatte dig. Med andre ord: Vælg de elementer, der er væsentlige for det behov, du ønsker at opfylde i den aktuelle situation.

Husk formalia

Selvom mængden af personlige oplysninger og egenskaber bør holdes kort, må du endelig ikke glemme formalia!

Et CV - også et der kun fylder en enkelt side - skal selvfølgelig altid indeholde navn, adresse og kontaktoplysninger.

Og i den sammenhæng er det meget ofte også relevant, lige at angive, hvis man er gift eller samboende og om man har børn.

Derudover kan det også sende et godt signal, kort at angive hvilken fagforening, du er medlem af. Det kan sagtens være med et lillebitte logo eller lignende.  

Hvad med foto?

Find plads til at indsætte et lille billede af dig selv.

Intet øger læsbarheden og identifikationsgraden højere end et billede. Så tænk dig godt om, før du eventuelt vælger at ofre det.

Husk forøvrigt, at billedet på dit CV og billedet på din LinkedIn profil, helst skal være det samme. Det sikrer hurtig identifikation.

Brug spalter

Det er ofte en fordel at benytte spalter. Det gør det nemlig enklere at opdele de forskellige sektioner, så du eksempelvis kan have en smal spalte med personlige egenskaber og uddannelse, og en bredere spalte med arbejdserfaringer.

I sidste ende handler det udelukkende om, at dit CV skal kunne overskues med et enkelt blik.

Det skal kunne læses! Det skal kunne printes!

Der er i sagens natur mindre plads at gøre godt med, hvis det hele skal kunne holdes på en enkelt side. Det kan derfor være fristende at lave meget små margener og bruge meget små skrifttyper. Selvfølgelig kan du reducere skrifttyperne hist og pist og selvfølgelig behøver du ikke nødvendigvis at have kæmpestore margener.

Men du skal huske, at dit CV let skal kunne læses, og at det skal kunne printes - og da de fleste printere ikke kan printe til kanten af papiret bør du ikke helt ofre margenen. Det ser i øvrigt også sjældent særlig pænt ud.

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i december 2016, og er opdateret og ajourført i januar 2023.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
31. januar 2023

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.