Var din forrige arbejdsplads forfærdelig? Læg det bag dig!
Lad ikke dit forrige arbejde dominere din jobsamtale. Man bør ikke skal tale grimt om steder, man har arbejdet tidligere.
Om så din sidste arbejdsplads var et forfærdeligt sted at arbejde, din tidligere chef var ravende psykopat eller kollegerne var dovne, hysteriske og intrigante, er det bare ikke en god ide at tale grimt om dem. Det kan nemlig meget hurtigt falde tilbage på dig selv, og desværre komme til at stå i vejen for din jobsøgning.
Men hvad gør du så, hvis din tidligere arbejdsplads vitterligt var forfærdelig? Når du til jobsamtalen får spørgsmålet "Hvorfor stoppede du i dit tidligere job”, skal du jo svare noget.
Her kommer tre gode råd:
- Vær ærlig, men ikke for ærlig.
Det er ikke tidspunktet, at dvæle ved fortiden. En jobsamtale er en ny begyndelse. - Var der tale om en fyringsrunde eller nedskæringer så sig det ligeud.
Lad være med at fortælle om personlige konflikter, og brug ikke dette spørgsmål til at tale grimt om din tidligere arbejdsgiver. - Vær forberedt på, at din tidligere arbejdsplads kan blive kontaktet.
Når du svarer, så husk på, at du kan risikere, at virksomheden gerne vil kontakte din tidligere arbejdsplads som reference.
Annonce:
Det handler om at være ærlig - også overfor dig selv
Kodeordet er og bliver ærlighed. Husk på at det er ret enkelt at tjekke sandhedsværdien af de ting du siger til samtalen. Din kommende arbejdsgiver kan for eksempel tage referencer hos tidligere arbejdsgivere. Så hvis du forsøger at skjule noget, kan du meget nemt risikere, at det bliver opdaget. Så vær ærlig!
Hvis din tidligere chef virkelig var en af de psykopatiske chefer (tidligere undersøgelser har peget på, at op mod 10% af alle chefer rent faktisk er psykopater), eller du virkelig føler, at du blev udsat for mobning på din arbejdsplads - hvad gør du så?
Jo, det handler virkelig om fingerspidsfornemmelse. Om at vælge sine ord med den allerstørste forsigtighed. Om man vil det eller ej, er det er farligt territorium, at bevæge sig ud i.
- Tag udgangspunkt i den arbejdsplads du søger job hos.
Prøv at fremhæve, at du er motiveret, og virkelig gerne vil arbejde i den virksomhed, du søger job hos. At du er sikker på at værdierne i denne virksomhed, er radikalt anderledes end den virksomhed, du kommer fra. - Gør det helt tydeligt, at det kun var i dette ene tilfælde.
Du skal ikke efterlade nogen tvivl om, at det her ikke er noget, som er sket mange gange. At det var denne ene arbejdsplads, som ikke fungerede for dig, men at du i tidligere jobs slet ikke har oplevet samme problemer. Eller sagt på en anden måde: det er ikke dig, den er gal med. - Det har fået dig til at reflektere over, hvad der betyder noget for dig.
Dine erfaringer fra tidligere ansættelser er en del af dine kompetencer. En dårlig oplevelse på en arbejdsplads kan sagtens være en værdifuld erfaring. Gennem det lærte du, at du blev nødt til at skifte spor. At der var ting som var vigtige for dig. Det er derfor du søger det nye job.
Kort sagt:
Det handler det om at "spinne" spørgsmålet. At du kan være ærlig omkring dine tidligere oplevelser, men også komme hurtigt videre.
Din jobsamtale skal handle om dig og din kommende arbejdsplads - ikke fokusere på den arbejdsplads, du ikke er på længere.
Du skal videre!
God jobjagt:-)
Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i maj 2016, og er opdateret og ajourført i oktober 2023.
Kristian Høgh Stephansen
31. oktober 2023
Tilmeld dig Ugebrev for ledige
CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.
Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.