7 gode råd: Sådan indleder du din jobansøgning med og uden ChatGPT

En god indledning kan være afgørende for, hvor grundigt din ansøgning bliver læst. Eller om den bare bliver skimmet. Og så er det netop indledningen, som volder de fleste besvær, når de skriver ansøgninger. Her får du 7 gode råd til hvordan du indleder din ansøgning - blandt andet med hjælp fra ChatGPT.

image

Du ved godt, det er vigtigt at gøre et godt førstehåndsindtryk, når du møder en potentiel arbejdsgiver. Det ved alle. Men har du nogensinde tænkt over at det første indtryk i høj grad også gælder din skriftlige ansøgning?

Det tager kun få sekunder for læseren af din ansøgning at afgøre om du er kandidat eller ej. Det sker ovenikøbet helt ubevidst hos læseren, så du er faktisk oppe imod hårde odds!

Hvis ikke din indledning fanger opmærksomheden med det samme, kan ansøgningen allerede være på vej til bunken med afviste.

Så er spørgsmålet bare: Hvordan gør du et godt førstehåndsindtryk på skrift?


Det første du skal gøre dig klart, er formålet med din indledning. Det er nemlig i indledningen, at du skal pointere to uhyre vigtige ting for læseren:

  • At du er kvalificeret til jobbet
  • At du er interessant

Men hvad skal du gøre for at opnå det? Find 7 gode råd herunder:

Annonce:

image

1. Undgå unødigt fyld

Du skal ikke spilde tiden. Lad være med at fylde din indledning med ligegyldige høflighedsfraser, som kun gør læsningen mere besværlig.

Kom til sagen. Med det samme.

2. Find inspiration med ChatGPT (og andre AI-værktøjer)

Ja OK. Det er paradoksalt, først at skrive at man skal undgå unødigt fyld - for dernæst at henvise til ChatGPT og andre "fyldmaskiner". Men det svære ved indledninger er jo trods alt at komme i gang.

Og lige præcis her kan især ChatGPT faktisk hjælpe.

Sådan gør du:

Hvis ikke du har adgang til den gratis webudgave af ChatGPT skal du tilmeldes først. Forbered dig på, at der kan være lidt ventetid.

Jeg kan godt lide at benytte en promt som eksempelvis:

"Skriv 10 eksempler på indledninger til jobansøgninger indenfor [branche]"

Det giver dig lidt at vælge imellem, så du kan sammensætte en god indledning, som passer lige præcis til jobbet.

Find ChatGPT her.

Husk nu: Arbejdsgivere er også en slags mennesker:-)

Jeg er overhovedet ikke fan af at lade ChatGPT skrive en hel ansøgning, selvom det i teorien kan lade sig gøre.

Jeg vil heller ikke anbefale dig at benytte nogen af de værktøjer og tjenester som findes til netop det.

Og hvorfor så ikke?

  • Jo, dels fordi arbejdsgivere og HR-folk også en en slags mennesker. Det er simpelthen ikke rimeligt at overdænge dem med kaskader af meningsløs fyldtekst i ansøgninger - for det er det, der kommer til at ske, hvis du gør det.

  • Og endnu vigtigere: hvad vil du egentlig gøre, når du så lander jobbet? Du kan (endnu) ikke få ChatGPT til at passe det for dig.

... og husk i øvrigt at tjekke grammatikken. Den del kører ikke for ChatGPT på dansk.

3. Er der formelle krav? Beskriv hvordan du opfylder dem

Hvis der i stillingsopslaget er gengivet nogle helt specifikke formelle krav, som du skal opfylde - så få dem beskrevet med det samme.

Søges der efter en særlig uddannelse, og er du i besiddelse af den uddannelse, skal du sørge for at skrive det.

4. Hold samme sprogtone som jobopslaget

Læg mærke til hvordan jobopslaget er skrevet, og prøv at matche den samme sprogtone.

Hvis jobopslaget er skrevet i et friskt og direkte sprog, er det nok en god ide, ikke at være for formel. Er opslaget derimod meget formelt, er det nok en god ide at matche samme stil.

5. De første ord du skriver, betyder mest

Det allerførste ord du skriver har en helt særlig vægt. Det kan du udnytte til at skabe et anslag hos læseren, der forhåbentlig kan få denne til at hænge ved lidt længere. I al sin enkelhed handler det om, at få det betydningsbærende ord til at være et af de første som møder læseren.

Søger du et job som kundeservicemedarbejder, kunne du f.eks. starte din ansøgning med at skrive “Kundeservice er mit mellemnavn”. Pas dog på med at gøre for meget vold på grammatikken.

6. Brug typografien til at fremhæve din indledning

Lad der ikke være nogen tvivl om din indledning. Sæt det første afsnit med fed, så fremhæves i forhold til resten af teksten.

Så er du også sikker på, at det også bliver læst først.

7. Uddyb indledningen med underoverskrifter

Den efterfølgende ansøgning skal du bruge til at uddybe pointerne. Her er det en rigtig god ide, at bruge underoverskrifter, hvor du bruger nogle af de samme ord, som du havde i indledningen.

På den måde vil din indledning komme til at blive en appetitvækker til ansøgningen - og ansøgningen kommer til at virke sammenhængende og konsistent. Og meget lettere at læse.

Eksempler på indledninger:

Facts først - og en henvisning til selve jobbet

"Da jeg blev uddannet som datamatiker i 2012, var det min drøm at komme til at arbejde med big data."

Den friske

"Kundeservice er mit mellemnavn - og Christina er mit fornavn. Jeg er 24 år gammel, og ville elske at arbejde i din butik."

Den velinformerede

"Jeg læste artiklen om jer i Lokalavisen - og da jeg så, at der var en stilling ledig, var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle søge den."

Slå på din erfaring

"Jeg har 20 års erfaring som sagsbehandler, og har igennem de år behandlet tusindvis af sager. Det har givet mig en vigtig indsigt ..."

God jobjagt:-)

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i maj 2018, og er opdateret og ajourført i maj 2023.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
2. maj 2023

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.

Blog:

Annonce:

image
image
image
image