3 gode råd: Er du overkvalificeret?
Rigtig mange oplever at få afslag på et job, med besked om at de "overkvalificerede" til det. Men hvad kan man gøre, hvis man godt ved, at man kan blive oplevet som overkvalificeret til et job - og man virkelig gerne vil have det alligevel?
Annonce:
1: Vil du have jobbet?
Start med at tænke grundigt over, om du vil have jobbet. Når du overvejer at søge et job som du føler, du er overkvalificeret til, bør du selvfølgelig tænke nøje, over hvorfor du vil søge det.
Søger du det fordi du virkelig gerne vil have det? Eller er det mest en "pligt-ansøgning"?
En af de ting som ret konsekvent tænder røde alarmlamper hos arbejdsgiverne, er hvis de får fornemmelsen af, at ansøgeren blot ser det ledige job som en kortvarig mellemstation, indtil der dukker noget bedre op. At ansætte nye medarbejdere er dyrt, så en ansættelse skulle gerne være langsigtet.
Gør dig selv den tjeneste at få det afklaret. Og hvis svaret er "ja, jeg vil gerne have det job!" (og det er det forhåbentlig), kan du overveje, om ikke du skal formulere det allerede i ansøgningen:
Forklar at du ønsker at skifte spor, og du ser jobbet som et perfekt match til det, du drømmer om at lave.
På den måde kan den potentielle arbejdsgiver se, at du har tænkt over det, og at du ikke opfatter det som et midlertidigt job.
2: Understreg dine styrker og dit potentiale
Når du er overkvalificeret, har du enten en uddannelse, der reelt set går ud over det som forventes - eller at du har større ballast og længere erfaring, end der egentlig forventes. Det er her mange overvejer at sætte deres lys under en skæppe, og vælger at underspille de kompetencer.
Men det er imidlertid ikke nogen god ide.
Brug hellere noget krudt på at forklare, hvordan de kompetencer, erfaringer og det netværk du har, kan være gavnligt i jobbet. Understreg hvordan du vil være en styrke for virksomheden.
Husk at søge det rigtige job.
Der er dog en vigtig faldgrube her, som du også skal være opmærksom på: Husk at søge det rigtige job.
Når du begynder at liste mulige "ekstra kompetencer" op, kan de komme til at overskygge det, som er kerneområdet i jobbet - og så lyder det, igen, som om du i virkeligheden ikke vil have det job som er slået op, men at du vil have det, for at få foden ind og blive forfremmet.
3: Pas på med at kalde dig overkvalificeret
I nogen tilfælde kan man godt sige det ligeud i ansøgning og til jobsamtalen: "Jeg ved godt jeg er overkvalificeret, men ...". Der er dog en virkelig reel risiko ved det. Du skal nemlig være 400% sikker på, at dem som skal ansætte dig også opfatter dig som overkvalificeret. Der er en hårfin grænse mellem at være overkvalificeret, og ganske enkelt besidde de forkerte kompetencer.
Ligeså snart man har sagt eller skrevet ordet "overkvalificeret", kan man jo ikke rigtig trække det tilbage, og det kan komme til at virke selvbevidst og snobbet at kalde sig det.
Derfor er det ofte bedre at formulere det anderledes. Du kan eksempelvis skrive: "Jeg ved godt at mine kompentencer er lidt anderledes, end dem som forventes, men jeg føler, at jeg kan bidrage med noget værdifuldt."
På den måde antyder du overkvalifikationen, men du lader vurderingen af, om det reelt er tilfældet være op til den som ansætter.
Annonce:
Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i juli 2018, og er opdateret og ajourført i juni 2023.
Kristian Høgh Stephansen
13. juni 2023
Tilmeld dig Ugebrev for ledige
CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.
Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.
Annonce: