Jobsøgning: Fokusér på gode vaner i stedet for mål

Der er ingen grund til at planlægge en fiasko. Det er meget bedre, at udvikle nogle gode vaner. Så skal jobbet nok komme.

Fordomme er trættende. Og en af de mest genstridige fordomme om ledige er opfattelsen af at gruppen - i mangel af et bedre ord - er ufleksibel. Der er ingen grund til at hive de sædvanlige historier om de “dovne nyuddannede humanister” eller de “genstridige midaldrende” frem. Vi har hørt dem allesammen. Så rigeligt endda.

Der er ingen grund til at planlægge en fiasko

Problemet med fordomme er at de virker så rasende godt. Og uanset hvor meget man kæmper imod, vil de påvirke ens selvbillede, hvis man er så uheldig at stå for skud.

Det ligger lidt i tiden, at man skal arbejde med målsætninger som en vej til forandring. Du sætter mål, så du har noget at sigte efter. Noget du kan måle din succes på. Problemet er bare, at hvis man måler sin “succes” med udgangspunkt i en fordom, risikerer du at iscenesætte din egen fiasko i stedet for.

For hvad nu hvis du gang på gang ikke når dine mål?

Ja, så rammer det 117. afslag altså hårdere end det måske nok burde. Kan selve målet ikke nogle gange faktisk være grunden til at vi ender med bare at give op? Glemmer vi mon ikke at fokusere på alt det, vi rent faktisk har opnået?

Hvis du nu var en virksomhed (bær over med mig!) ville man sige, at du skulle fokusere på driften og ikke kun på de højtflyvende strategier helt deroppe i helikopteren.

image

Frem for altid at arbejde hen imod et eller andet diffust mål, kan det være en rigtig god ide at arbejde med vaner i stedet for. Mål er næsten altid udenfor din kontrol - eksempelvis at du har som mål, at skaffe dig et job. En vane er derimod noget du selv kontrollerer, og hvis du sætter dem i system, kan de være med til at medføre den forandring, du ønsker dig.

Vaner er konkrete handlinger, som du gentager. Hver gang du gør det, skubber det dig rent mentalt videre. Fordi du har sat dig for at gøre noget, og så rent faktisk også gør det.

Vaner som jobsøgende

Tænk over ting, du kan gøre hver dag, eller hver uge, for at forbedre dine jobmuligheder. Tænk over handlinger som du med sikkerhed kan gentage, og begynd så at gøre det - og helst hver dag.

Nogle dage skal du måske tvinge dig selv til det, og andre dage vil du glemme det. Det ødelægger ikke noget, at det ikke er hver eneste dag. Det handler om at komme ind i vanen.

Så hvilke vaner kan du tillægge dig for at få mere ud af din jobsøgning? Det er naturligvis individuelt og helt afhængigt af din situation.

Men her er nogle ideer:

Annonce:

image

Tjek jobdatabaser og Twitter hver dag

Det er ganske enkelt en god rutine at få indarbejdet. Hvis ikke du allerede gør det, så begynd eller afslut din dag med at se om der er jobs, du kan søge. Lav en liste over sites, du holder øje med og se dem igennem. Brug ikke altid kun faste søgninger, men lad inspirationen råde.

Du falder du over nogle nye ting og ser nogle sammenhænge du ellers ikke ville have bemærket, hvis du kigger hver dag. Og så slipper du forresten for at have dårlig samvittighed over ikke at have tjekket.

For en sikkerheds skyld er det også en god ide, at supplere med noget automatisering:

10 minutter flowskrivning hver dag

Flowskrivning er en slags "en-mands brainstorm", som kan hjælpe dig med at få startet ordentligt på ansøgningerne - såvel som alle mulige andre tekster. Brug eksempelvis ti minutter hver morgen til at skrive frit.

Skriv hvad der falder dig ind. Det giver dig nye ideer, som måske kan hjælpe i jobsøgningen.

Opfrisk din viden

Det er svært at vedligeholde kompetencerne, når man ikke er i arbejde.

Det er derfor en god ide at holde sig orienteret om hvad der sker på dit fagområde og i din branche.

  • Hvis du er medlem af en fagforening, er det en god ide at nærlæse medlemsblad og tilmelde sig eventuelle nyhedsbreve fra den.

  • At genopfriske viden du allerede har, er meget værdifuldt, når du nu ikke har mulighed for at få rutine på så mange andre måder. Brug eksempelvis et kvarters tis til at læse et kapitel i en lærebog hver dag.

  • Du kan også gennemføre relevante onlinekurser, som kan være med til holde din viden opdateret.

Kurserne på Onlinekurser.dk og AOF Onlinekurser kunne være et fint sted at starte. Kurserne er gratis for dig, hvis du er medlem af en af de mange fagforeninger og a-kasser, som udbyder ydelsen.

Skriv til en gammel kontakt

Måske ikke en vane du skal udføre hver eneste dag, men hvis du ligesom finder en metode til det, kan du jo gøre det når det passer sig.

Trawl dit LinkedIn-feed og skriv en besked til en af dine kontakter. Inviter dig selv til kaffe, eller tilbud at mødes ude i byen. Hvis du gør det til en vane at komme ud og netværke på den måde, bliver det også nemmere at gøre det, når du tager til netværksarrangementer.

Send altid to eller flere ansøgninger afsted på samme tid

Verdens simpleste råd. Hvis du på nogen måde kan time det sådan, at du hele tiden har flere ansøgninger ude, rammer et eventuelt afslag knap så hårdt.

Hold fri på et fast tidspunkt hver dag

Lyder det paradoksalt, at man skal huske at holde fri, når man er ledig? Det er det ikke. Alle mennesker har behov for at restituere og for at holde fri. Alt for mange ledige har, i øvrigt i lighed med selvstændige, problemer med at få struktur på en dag, fordi man jo ikke har de faste rammer en almindelig arbejdsplads kan give.

Resultatet kan blive, at man aldrig holder fri. Det er hverken sundt eller særlig fornuftigt.

Væn dig til at gå i gang på et fast tidspunkt hver morgen, og til at holde fri på et fast tidspunkt hver eftermiddag. Det lønner sig.

Denne artikel er en viderebearbejdning af en artikel, skrevet af Adam Bindslev og Kristian Høgh Stephansen, som tidligere har været bragt i Ugebrev for ledige. Den blev udgivet i november 2019 og er revideret og ajourført i august 2023.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
29. august 2023

Gode råd om jobsøgning - direkte i din indbakke hver tirsdag

image

Ugebrev for ledige udkommer hver tirsdag med gode råd om jobsøgning, nyt om arbejdsmarked, ledige jobs og meget meget mere.

Tilmeld dig herunder.

Annonce:

image