Hvad er forandringsledelse?

Forandringsledelse er den ledelse, som understøtter en forandringsproces i en organisation. Forandring i en organisation eller virksomhed er ikke noget som opstår tilfældigt. Succesfuld forandring skal ledes. På akademiuddannelsen Forandringsledelse lærer du hvordan.

Det har altid været nødvendigt for virksomheder at tilpasse sig til de skiftende omstændigheder. Tilpasse sig til nye krav i markedet, nye teknologier, ny lovgivning, nye kulturelle strømninger eller pludseligt opståede konkurrenter. Det nye er den hastighed, disse forandringer sker med. Vi kan kalde det radikal forandring - eller vi kan kalde det disruption.

Faktum er at kendskab til forandringsledelse aldrig har været vigtigere.

image

Disruption

Det er en misforståelse, hvis vi tror disruption dækker over forandringer der kommer så pludseligt og uforudsigeligt, at vi ikke kan værne os mod dem. For selv hurtige forandringer sker gradvist.

Da Kodak blev overhalet af det digitale fotografi var det ikke fordi de ikke kendte til digitalfoto. Faktisk var verdens første prototype af et digitalt kamera lavet af .... Kodak! I 1975!! Men de var blinde for forandringen, og forført af deres egen succes. De ænsede ikke den brændende platform, de stod på, fordi de havde så travlt med at klappe sig selv på skulderen.

Historien om Kodak er god at have for øje når vi taler forandringsledelse. Kodak som case er blevet historien om en virksomhed, som ikke kunne forandre sig. I en grad, hvor man på engelsk har fået udtrykket: "To be kodaked" som betyder "At blive udkonkurreret af ny teknologi".

Forandringsledelse

Kunne Kodak have været reddet af forandringsledelse? Ja, formentlig. Hvis ledelsen altså havde indset, at der var en brændende platform - og at de var nødt til at have en helt ny vision for virksomheden. I hvert fald havde de haft en fair chance.

Forandringer er (heldigvis) ikke altid så voldsomme, som dem Kodak var udsat for. Organisationer og virksomheder i alle størrelser kan have brug for at forandre sig - og de har brug for folk som ved noget om forandringsledelse.

På akademimodulet i Forandringsledelse lærer du hvordan du styrer forandringer. Hvordan du kommunikerer forandringer. Hvordan du som leder kan bevare motivationen i din organisation, dit team eller dit projekt - og overvinde den modstand mod forandring som du med garanti vil møde.

Modstand mod forandring

Helt grundlæggende kan vi som mennesker ikke lide forandringer. Hvis det stod til os, behøvede tingene ikke at ændre sig. "De gode gamle dage" var netop gode, fordi det var før alting forandrede sig. Vi søger stabiliteten i noget uforanderligt. Så når en leder kommer og præsenterer os for en ny måde at arbejde på, et nyt produkt eller nye arbejdsopgaver er vores første, helt instinktive, reaktion at sige "nej".

Du som leder skal kunne overvinde den modstand. Du skal kunne overbevise forandringsmodstanderne om, at denne forandring er for det gode, og at den vil indebære en gevinst for dem. Både på kort og langt sigt. Og således vender vi tilbage til den brændende platform og visionen for forandringen.

Den brændende platform

Det er et centralt begreb hos den amerikanske Harvard-professor John P. Kotter at tale om den brændende platform. Og det er hjertet i ethvert forandringsprojekt. Den brændende platform er IKKE forandringen - det er der ellers mange som tror.

Den brændende platform er årsagen til forandringen. Kodaks brændende platform var: "Digitalt fotografi gør at mange holder op med at købe film, hvilket fører til massivt nedgang i vores salg og indtjening".

image

Som leder i en forandringsproces er din fremmeste opgave at få kommunikeret den brændende platform. At få alle som skal være med til at skabe forandringen til at forstå tingenes tilstand - og forstå hvorfor den nuværende stabile tilstand ikke er holdbar i det lange løb.

Men den brændende platform kan ikke stå alene. Den må aldrig stå alene. Forandringsledelse handler om at kunne føre organisationen væk fra den brændende platform, og hen til et mere attraktivt sted. Det handler om at have en vision, en plan, for hvor vi skal være istedet.

Kommunikationen af denne vision er ligeså vigtigt som kommunikationen af den brændende platform. De er forandringens yin og yang. Det ene bør ikke eksistere uden det andet.

Helt i mål

Som forandringsleder starter din opgave med den brændende platform og indsigten i forandringens nødvendighed - og slutter når forandringen er fuldt implementeret og indlejret i organisationens kultur.

Det er din opgave at holde fast og blive ved med at gå forrest. At se på, at forandringsprojektet bliver ført til ende. Hvorefter det hele starter forfra med nye forandringer. For faktum er at ingen virksomhed eller organisation nogensinde kommer "helt i mål". Forandringer er cirkulære og vil blive ved med at opstå. Det stopper kun, hvis organisationen ender med at blive "kodak’ed".

En forandringsleders arbejde er aldrig helt afsluttet .... heldigvis.

Vil du lære mere om forandringsledelse?

VIA University College udbyder et akademimodul i forandringsledelse i samarbejde med Nyledige.dk. Uddannelsen er for dig som er ledig, og gerne vil arbejde med forandringsledelse i dit næste job.

Læs mere om Forandringsledelse (6 ugers jobrettet uddannelse).

Adam Bindslev

Adam Bindslev
28. juni 2017

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.