Huller i dit CV? Sådan afleder du opmærksomheden!

Onde cirkler er til for at blive brudt. Her kommer 5 gode råd til hvordan du afleder opmærksomheden fra hullerne i dit CV

image

Det er sværere at finde et nyt job, når man allerede er blevet ledig. Og jo længere man har været ledig, jo sværere bliver det.

Sådan lyder to velkendte postulater, som heldigvis kun er delvist rigtige. En søgning i tallene via Jobindsats.dk viser faktisk, at de fleste nyledige for tiden kommer i job efter 3-9 måneders ledighed.

Men det ændrer ikke på at lange perioder med ledighed, ikke ser godt ud på et CV. Det er kynisk, men du kan ligeså godt gå ud fra at i hvert fald nogle arbejdsgivere foretrækker jobansøgere, som allerede er i job. Og at de fleste skeler til længden af ledighedsperioderne, når de skal udvælge kandidater.

Det er jo på mange måder lidt absurd: jo længere du har været ledig, jo sværere bliver det at få et job. En frustrerende ond cirkel.

Man kan selvfølgelig opfordre til at arbejdsgiverne i højere grad vil se igennem eventuelle lange ledighedsperioder. Men det forudsætter, at du som jobsøgende gør en aktiv indsats for at kommunikere hvad tiden er gået med.

Afleder opmærksomheden, med andre ord!

1. Giv dig selv en titel

Der er mange, som skriver "Ledig", "Arbejdssøgende", "Søger nye udfordringer" eller lignende på deres CV og LinkedIN-profil.

Det er en skidt ide. Dels fordi du som det første henleder opmærksomheden på, at du er ledig, og dels fordi du spilder værdifuld plads, som kunne være benyttet til at eksempelvis at angive en titel.

Giv dig selv en titel, der giver mening

Hvis din uddannelse giver dig en titel: skriv den. En sygeplejerske er en sygeplejerske - også når han ikke er i arbejde. Men kan du flette eventuelle specialer og efteruddannelser ind, skader det næppe.

Giver din uddannelser dig ikke automatisk en titel, må du tildele dig selv en, som du kan stå inde for: kontormedarbejder, regnskabsmedarbejder, projektleder, kommunikationskonsulent er gode eksempler.
Så er "ledig" ikke det første man tænker på når man ser dit CV / LinkedIN-profil.

Kan du lidt af hvert, søger du sikkert også bredt. Og så skal du ikke være så nervøs for at skifte titel, alt afhængig af hvilke ansøgninger, du har ude på et givent tidspunkt.

LinkedIn’s #Opentowork

Det er titler og kompetencer, man søger efter i LinkedIn. Hvis du vurderer, at det giver mening for dig, at signalere at du er ledig, kan du i stedet benytter LinkedIn’s grønne #Opentowork-ramme på dit profilbillede.

Læs mere om den funktion i dette blogindlæg.

image
Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
26. juni 2021

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.

Annonce:

image

2. Signaler at du er aktiv

Er du er aktiv i den lokale idrætsforening? Er du spejder? Synger du i kor?

Frivilligt arbejde, og i særdeleshed tillidsposter, er godt og relevant stof på et CV. De kan være ganske effektive til at aflede opmærksomheden fra at du ikke har indkomstgivende arbejde lige nu.

Og så er det en ret konkret måde at signalere at du, populært sagt, ikke bare går derhjemme, og venter på at jobbet dumper ned i skødet på dig.

Det er en god ide at beskrive i detaljer hvad du laver, hvilke poster du eventuelt besidder og hvilke kompetencer du får ud af det. 

3. Læg vægt på dine kompetencer

Udover effektiv og målrettet jobsøgning, er der næppe noget mere konstruktivt at bruge tiden på, end at vedligeholde og udvikle sine kompetencer.

Når nogle arbejdsgivere er nervøse for at ansætte dig, der har været ledig i lang tid, kan det blandt andet skyldes, at de er bange for, at dine kompetencer ikke er opdaterede.

Derfor er det naturligvis væsentligt, at lægge vægt på alt det du har gjort for at vedligeholde og udvide dine kompetencer i din ledighedsperiode. Både i form af de kurser du har været på – men bestemt også den mere uformelle kompetenceudvikling du har gennemgået.

Giv kurser og kompetenceudvikling en plads på dit CV

Har du lært dig selv at bruge Photoshop? Fortæl det. Har du gennempløjet al litteratur om Scrum og agil udvikling? Fortæl det.

Kurser du har været på har en fra- og til-dato, som passer fint ind på en tom plads i et kronologisk ordnet CV.

Det samme kan ikke altid siges om de mere uformelle kompetencer, du selv erhverver. Men er du lidt fræk, kan du faktisk godt tillade dig at give denne type aktiviteter en tidsmæssig udstrækning, så de fylder en tom plads ud på dit CV.

Annonce:

image

4. Mulighed for løntilskud kan være en god døråbner

Løntilskud kan være en mulighed for dig, som har været ledig i mere end 6 måneder. Og i visse tilfælde også kortere end det.

Et løntilskudsjob må ikke erstatte et job, som kan besættes på ordinære vilkår. Men til gengæld kan det fungere som en glimrende døråbner, at gøre opmærksom på det i en uopfordret ansøgning.

Bemærk

Det er vigtigt, at du har talt med jobcenter og a-kasse på forhånd, så du ved præcist hvad du har ret og pligt til.

Sæt dig dernæst grundigt ind i reglerne, så du i en ansøgning og ved samtalen, kan forklare hvilke forudsætninger der er, og hvad det kræver.

Læs mere om løntilskud her (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR).

5. Sig det ligeud

De fleste arbejdsgivere ved godt, at det ikke er helt fair at frasortere ansøgere på grund af ledighed. Det kan du udnytte ved at skrive det direkte i din ansøgning.

Skriv for eksempel: "Jeg ved godt, at der er en risiko for at denne ansøgning ryger i skraldespanden, fordi jeg har været ledig i 6 måneder. Men jeg føler virkelig, at jeg har noget at tilbyde, og håber at I vil give mig en chance for at fortælle om det."
Det er ikke sikkert, det virker, men det kan være lige netop det, der mangler for at du får lov til at komme til samtalen.