Jobsøgende: 4 tips til din LinkedIn profil
Indstillingerne for privatliv på LinkedIn er lidt ligesom loftet i dit hus. Kig derop en gang imellem og tjek at alt er som det skal være. Her får du en lille guide til privatliv på LinkedIn.
Det periodiske loftstjek er en måde at undgå små katastrofer på. Men i den mindre alvorlige ende af skalaen, er det bare en rigtig god ide at at have styr på ens offentlige fremtræden på nettet. Især når man er jobsøgende.
Er du på LinkedIn, er din profil et af de første steder din kommende arbejdsgiver vil kigge. Ikke mindst fordi dine sociale profiler ofte vil rangere højt, når man søger på dit navn i Google.
Hvis du vel at mærke har tilladt det. Men eftersom du i reglen selv kan styre, hvad der skal vises for hvem - og hvad der ikke skal - har du en klar fordel. Den kan du lige så godt udnytte.
Her finder du dine privatlivsindstillinger:
Du finder dine privatlivsindstillinger på adressen: https://www.linkedin.com/public-profile/settings (du skal selvfølgelig være logget ind).
Start også en browser med et privat vindue og åbn din LinkedIn-profil i den. Det du ser her, er hvad offentligheden (som i resten af verden) ser når de besøger din profil.
Det er enklest at benytte desktopudgaven af LinkedIn til at opdatere dine privatlivsindstillinger: benyt derfor en computer frem for en mobil.
Sådan bliver du anonym på LinkedIn?
Du kan godt vælge at være anonym på LinkedIn. Klik på du punktet "Dig" i topmenuen, vælg "Indstillinger og privatliv" og dernæst fanebladet ”Privatliv” og til sidst punktet ”Profilvisninger”.
Du kan vælge to niveauer af anonymitet, “Delvist anonyme profiloplysninger” eller “Helt anonyme oplysninger”. Vælger du en af disse muligheder, betyder det imidlertid at du ikke længere vil kunne se, hvem der besøger din profil, med mindre du er Premium-abonnent.
Er det så en god ide, at være anonym på LinkedIn? Næppe. Hvis du er jobsøgende, er det jo i din interesse at blive fundet.
Det der imidlertid er vigtigt, er at udvikle en bevidsthed om at din færden på LinkedIn skal understøtte din jobsøgning og det du vil signalere. Så tænk over hvad du signalerer, når du klikker synes godt om til noget, når du besøger en anden persons profil eller når du tager kontakt til nogen.
Sådan får du flere besøg på din LinkedIn profil
Få besøg på din LinkedIn-profil er vigtigere end dem, som kommer fra personer i virksomheder, du søger jobs hos. Når du researcher en virksomhed i forbindelse med jobsøgning, vil du oftest støde på LinkedIn-profiler for de personer som tegner virksomheden eller dem du eventuelt skal til samtale hos. Der er normalt også en eller flere kontaktpersoner angivet i jobopslaget.
Det er en god ide at besøge de personers profiler på LinkedIn.
Og hvorfor så det? Jo, det er jo din genvej direkte til disse personers notifikationer. På den måde kan du være heldig, at det netop er dit navn de husker til samtalen.
Du skal bare huske at du kommunikerer, når du besøger en LinkedIn – profil. Derfor bør tænke over om det understøtter det du gerne vil kommunikere, hvis du eksempelvis vælger at besøge en potentiel kommende arbejdsgivers LinkedIn – profil klokken tre om natten? (Tip: det gør det nok ikke).
Er du typen som sender umotiverede beskeder til folk som besøger din LinkedIn – profil? Lad være med det.
I hvert fald er det en rigtig, rigtig dårlig ide at sende en ”du-var-forbi-min-profil-fandt-du-hvad-du-søgte”-besked til en potentielt kommende arbejdsgiver som du jo ved, har besøgt din profil, fordi du har besøgt hans eller hendes ditto.
Sådan gør du din profil offentlig
I det store og hele kan du selv styre, hvad der skal vises om dig. Derfor vil jeg anbefale dig, at gøre din profil offentlig.
Så kan hele verden finde dig på LinkedIn og man vil kunne finde din profil i søgninger på Google. Man vil kunne se de informationer, som du vælger skal være offentlige – også uden at man er logget ind i LinkedIn.
Tag derfor en beslutning om hvad der skal være offentligt, og hvad der ikke skal være offentligt.
For mit eget vedkommende deler jeg Overskrift, Indlæg og aktiviteter, Resumé, Nuværende erfaring samt Certificeringer.
Mit resumé er kort og indeholder ikke noget specielt personligt, så det har jeg ikke noget imod at dele. Til gengæld kan jeg ikke se nogen grund til at dele tidligere ansættelser eller detaljer om dem med hele verden, så det er blandt de elementer, jeg har valgt at skjule.
Du kan jo udmærket have en anden holdning. Det er bare rigtig vigtigt, at du tænker over det – og at du engang imellem besøger din egen profil anonymt, så du får en ide om hvordan den egentlig fremstår.
Sådan skjuler du din e-mailadresse
Til sidst et lille tip: skjul din mailadresse ved at vælge Kun dig under punktet hvem der kan se din e-mailadresse på https://www.linkedin.com/psettings/privacy/email .
Og hvorfor så det? Fordi der er ingen grund til at dele din mailadresse med dit netværk, såmænd. Folk vil sagtens kunne kontakte dig og eventuelt bede om din mailadresse, alligevel.
Hvis de altså har behov for at kende den.
Har man ikke de mest ædle hensigter, kan man lave en del ravage, hvis man (også) kender en persons private e-mailadresse. Så hvis der ikke er nogen fornuftig grund til at dele den, er mit råd at lade være.
God jobjagt:-)
Kristian Høgh Stephansen
29. oktober 2018
Tilmeld dig Ugebrev for ledige
CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.
Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.