Få styr på din jobsøgning: registrér din tid

Hvad bruger du egentlig din tid på? Føler du af og til at den ene dag bare tager den anden, og at du aldrig rigtig kommer nogen vegne? Bare rolig. Det er helt normalt. 

For de fleste af os kan jobsøgning være en ensom diciplin.

Så for at få styr på din tid og dit tidsforbrug, kan en del af løsningen være at registrere alt du bruger tid på i en periode.

image

“Tidsregistrering” lyder virkelig kedeligt. Og meget bureaukratisk. Men det kan også virkelig hjælpe dig til at fokusere dit tidsforbrug, og hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du egentlig bruger din jobsøgningstid.

Du gør dig selv en tjeneste ved at gå nøgternt til værks. Prøv i en periode at registrere alt hvad du bruger din tid på. Ikke fordi du skal vise det til nogen, men simpelthen for at finde ud af,om du bruger din tid optimalt.

Hvorfor tidsregistrere?

Tidsregistrering rimer måske nok på adfærdsregulerende effekt for mange.

Men om ikke for andet, så af ren nysgerrighed, er det interessant at prøve at tidsregistere i en periode. For dig der er ledig, er der desuden den åbenlyse fordel, at tidsregistrering kan hjælpe dig med at effektmåle dine aktiviteter.

Og i kombination med den joblog du jo også skal føre via dit Jobcentet, har du faktisk temmelig mange muligheder for at samle værdifulde data om dig selv, og den måde du arbejder mest effektivt og målrettet på.

De data kan være med til at danne grundlag for en bedre planlægning og en mere fokuseret jobsøgning.

Som ledig kan man jo godt argumentere for, at dit fokus i meget høj grad er på dig selv og dine kompetencer. At registrere din tid kan hjælpe dig med at få tingene på kølig afstand, og med at agere mere nøgternt.

Hvad skal du registrere?

Det korte svar er alt.

Det sværeste i øvelsen er at være fuldstændig 100% ærlig overfor dig selv. Det hjælper ikke at tidsregistrere, hvis du lyver overfor dig selv.

Til gengæld har du jo den fordel, at ingen andre end dig selv behøver at se resultatet. For at give dig overblik kan du inddele din tid i forskellige aktiviteter som du udfører i forbindelse med jobsøgningen.

Dermed kan du bedre analysere de data, der kommer ud af det.

Aktiviteterne kunne for eksempel være:

  • Udarbejdelse af ansøgning
  • Vedligeholdelse af CV
  • Søgning efter ledige jobs
  • Opsøgende arbejde / uopfordret ansøgning
  • Netværksaktivitet
  • Uddannelse / kurser / selvlæring
  • Personlig branding / blogging
  • Møder med a-kasse / jobcenter
  • Jobsamtaler
  • Pauser / overspringshandlinger / tidsfordriv

De enkelte kategorier af aktiviteter afhænger naturligvis af dig, og hvilke handlinger du foretager dig i forbindelse med jobsøgningen.

Hvis du er storforbruger af sociale medier til jobsøgning kan du jo vælge at have dette registreret som en særskilt aktivitet. Bruger du meget tid på at ringe til virksomheder, er det også en aktivitet, som du kan vælge at registrere særskilt.

Tricket er at lave kategorier, som er brede nok til at give brugbare data, og specifikke nok til at det hele ikke bare bliver arkiveret under “Jobsøgning”.

Toggl Track: gratis onlinetjeneste til tidsregistrering

Vi er nok en del, der har stiftet bekendtskab med mere eller mindre Storm P-agtige softwareløsninger til brug for tidsregistrering. Jeg har selv prøvet en hel del forskellige af slagsen, men er endnu ikke stødt på noget bedre værktøj end Toggl Track.

Toggl er en gratis onlinetjeneste, som kan benyttes i en browser samt via apps til både Android og iOS.

Der kan tilkøbes en række ekstra funktionaliteter, men så længe du, så at sige, kun samarbejder med dig selv, er de basale og gratis funktioner fuldt ud tilstrækkelige

Sådan gør du:

  • Start med at besøge toggl.com/track og tilmeld dig. Du kan vælge at bruge dit Google- eller Apple - ID eller bare lave en helt ny tilmelding med din mailadresse.

  • Toggl giver dig mulighed for at definere forskellige projekter som du arbejder på. Det er en god ide, at tage udgangspunkt i dine aktiviteter (se her ovenover), så du får et rimelig retvisende billede af hvad du går og sysler med i dagligdagen. Du kan give hvert projekt en farve for overblikkets skyld.

  • Registrer dine pauser på samme måde som du registrerer dine andre aktiviteter - lav et projekt, som du kalder “Pause”. Du er din egen chef, så der er alligevel ikke andre end dig selv, der ser hvor lange dine pauser er, og hvor ofte du holder dem.

Analyser din tidregistrering

Når du har tidsregistreret i 2-3 uger, begynder der formentlig at vise sig mønstre. Nu kan du så småt begynde at analysere på dataene.

Her skal du særligt være opmærksom på:

  • Samlet tidsforbrug: hvor meget tid bruger du egentlig på jobsøgning på en uge? Det er her ærligheden, bliver vigtig. Kan du ærligt sige, at du bruger en stor del af ugen på at søge job, eller ryger der lang tid i kategorien med den ikke produktive tid? Hvor mange timer om ugen synes du, det er rimeligt, at du er aktivt jobsøgende?

  • Hvilke typer aktiviteter bruger du mest tid på? Er det aktiviteter, som også giver resultater? Hvis du eksempelvis bruger meget lang tid på netværksaktiviteter, men aldrig kommer hjem med nye kontakter, er det så tid, der er brugt fornuftigt?

  • Hvad bruger du meget lidt eller ingen tid på? Er der nogle af de aktiviteter, som du med fordel kunne fokusere mere på?

Brug dine data til at justere din praksis. Måling af dit tidsforbrug giver dig en meget konkret bevidsthed om, hvad du gør - og dermed også fundament til eventuelt at blive mere effektiv og produktiv.

Pointen med det hele er ikke, at du skal bruge mere tid (medmindre du altså opdager, at du bruger meget lidt).

Pointen er, at give dig mulighed for at bruge din tid på noget, som gør en forskel.

God jobsøgning!

Dette blogindlæg blev oprindeligt udgivet i november 2021, og er opdateret og ajourført i januar 2024.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
29. januar 2024