5 tips til din ansøgning: Sådan kommer du på kursus

Vil du gerne på kursus? Her får du 5 tips til, hvad du kan gøre for lettere at overbevise din jobkonsulent.

Er du ufaglært, faglært eller har en kortere videregående uddannelse på baggrund af en faguddannelse, er du berettiget til 6 ugers jobrettet uddannelse. Disse uddannelser finder du på nationale positivliste og dem skal du søge gennem din a-kasse.

Har du derimod et højere uddannelsesniveau eller er du af en anden grund ikke berettiget til jobrettet uddannelse, kan du i mange tilfælde stadigvæk komme på kursus. Her skal du søge kurset gennem dit jobcenter. Det er en fordel at vælge kurser fra de regionale positivlister, da jobcentret kan få refusion fra disse kurser.

Jobcentret laver en personlig vurdering af hver enkel ledig og den pågældendes uddannelsesbehov. Derfor har du også mulighed for at komme på kurser, der ikke befinder sig på nationale eller regionale positivliste, såfremt jobcenteret vurderer, at denne uddannelse vil hjælpe dig med at komme i beskæftigelse.

Stort set alle kurser hos Nyledige.dk skal ansøges gennem dit jobcenter. Det kan variere fra jobcenter til jobcenter, hvordan de foretrækker din ansøgning om uddannelse. Men en ting er fælles for dem alle: Det betaler sig at forberede dig!

Sådan forbedrer du din ansøgning om uddannelse

1. Tænk på det som en jobsamtale

Du skal tænke på ansøgningen som om det var en jobsamtale – men i stedet for det er en virksomhed, du skal overbevise, så er det jobcentret. Du skal overbevise jobkonsulenten, om du er den rette til kurset. Hvorfor skulle jobcentret investere penge i en uddannelse til dig, hvis ikke det giver mening i forhold til at få et job? Så ligesom en jobsamtale, skal du også være forberedt i din ansøgning til efteruddannelse.

2. Vælg det rette kursus for dig

Du skal tænke grundigt over, hvilket kursus, der er det rette for dig. Hvad passer til dine kvalifikationer? Hvad bliver der efterspurgt i jobannoncerne, og er det måske på tide at gå i en anden retning?

Du skal vælge det kursus, der passer til dine kvalifikationer, så det giver mening at efteruddanne dig. Derfor vil det være en god idé at tjekke, hvad der bliver efterspurgt af kompetencer i de forskellige jobannoncer, du søger.

Hvis det lige er en PRINCE2-certificering eller en SAP HANA, der gør om du er den rette til jobbet, så har du et vigtigt parameter over for din jobkonsulent.

Se eksempel på billede.

image

Her er der tale om et job som IT-projektleder ved CBS. Hvis du vil arbejde med IT og/eller har en uddannelse inden for IT, vil det være oplagt for dig at udvide dine kompetencer inden for PRINCE2 og Scrum for at få jobbet.

3. Undersøg efterspørgslen

Det vil ikke give nogen mening for jobkonsulenten, at du efteruddanner dig og får nye kompetencer, hvis der ikke er en efterspørgsel på disse kompetencer. Hvis du eksempelvis vil have et kursus i PRINCE2 eller Scrum, er det en god idé at kigge efter, hvor stor efterspørgslen er.

Se efterspørgsel på projektledelse på billedet

image

Ved at søge på jobs inden for projektledelse, finder du omkring 440 jobopslag. Med over 400 jobopslag, der søger folk med kompetencer inden for projektledelse, vil det være en god motivationsfaktor for jobkonsulent at give dig lov til at komme på kursus.

Det er en fordel at være rigtig god til at søge avanceret i Jobnet, så du ikke går glip af de gode jobopslag. Læs mere om avanceret søgning i Jobnet her.

4. Få sendt en uddannelsesplan

Er kurset godkendt på den regionale positivliste? Hvor finder kurset sted? Hvad koster det uden moms? Ja, jobkonsulenter kan stille mange svære spørgsmål.

Du kan få Nyledige.dk til at sende en uddannelsesplan over det kursus, du ønsker at deltage på. Herved får du hjælp til at besvare alle de formelle spørgsmål, som jobkonsulenterne stiller dig – og du kan derfor koncentrere dig om kurset og argumentationen for, hvorfor kurset er det rette for dig. Uddannelsesplanen hjælper dig med svar og til at overbevise jobkonsulenten om, at dette er det rette kursus for dig.

image

5. Erfaring fra tidligere

Har du været til et par jobsamtaler, hvor du fik afslag på grund af manglende kompetencer i forhold til andre? Er du blevet spurgt ind til kvalifikationer som PRINCE2, SAP, Scrum eller IT-kompetencer under en samtale?

Hvis du er blevet spurgt direkte ind til kvalifikationer til en jobsamtale, er det en god idé at referere til det – gerne med en reference til firmaets navn og eventuel kontakt. Herved har du en konkret sag overfor jobkonsulenten, hvor et firma efterspørger en konkret kompetence, som i sidste ende var medvirkende til, at du ikke fik det pågældende job. Dette er også med til at give dig en større chance for at komme på kurset og udvide dine kompetencer, hvilket gerne skulle resultere i et job.

Du er altid velkommen til at kontakte os

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe hele kursussøgningen an eller gerne vil have hjælp og rådgivning, er du hjertens velkommen til at kontakte os. Vi vil med glæde hjælpe dig med din uddannelsesplan, rådgive om kurser og/eller tage en snak, så vi finder det rigtige set-up for dig.

Martin Harboe Olesen

Martin Harboe Olesen
1. november 2016