2. jobsamtale: 7 elementer som kan hjælpe dig med at lande jobbet

Hvad skal der til for at maksimere dine chancer for at få jobbet efter anden samtale? Her får du 7 tips, der måske kan hjælpe dig på vej.

At nå til anden samtale i en rekrutteringsproces er en stor bedrift i sig selv. Det betyder, at du har imponeret arbejdsgiveren med din ansøgning og dit CV, og at du har klaret den første samtale godt.
Nu står du over for den sidste hurdle, før du potentielt kan lande drømmejobbet.

image

1. Forstå personlighedstesten og vær dig selv

Hvis du skal gennemgå en personlighedstest mellem første og anden samtale, er det vigtigt at tage den seriøst.

Disse tests bruges ofte som et samtaleredskab, hvor resultaterne bruges til at stille dig spørgsmål om, hvordan du arbejder, og hvordan du reagerer i specifikke situationer.

Sagt lige ud, er det ikke besværet værd at forsøge at manipulere resultaterne. Så du kan lige så godt svare ærligt og ikke afgive de svar, som du tror, arbejdsgiveren gerne vil have.

I løbet af anden samtale, skal du være klar til at diskutere resultaterne. Forstå, hvad testen har afsløret om dig, og vær parat til at forklare, hvordan dine personlighedstræk gør dig til den rette kandidat til jobbet.

Vær ærlig og åben omkring dine styrker og svagheder, og hvordan du arbejder med dem i din professionelle udvikling.

2. Stil skarpe og relevante spørgsmål

Mange glemmer, at en jobsamtale ikke kun handler om at besvare spørgsmål, men også om at stille dem. Vis, at du er motiveret og interesseret i stillingen og virksomheden ved at forberede nogle gode spørgsmål.

Du kan for eksempel spørge ind til arbejdsrutiner, feedbackkultur og oplæringsprogrammer.

Det er med til at vise, at du er interesseret i at forstå arbejdspladsens daglige gang, og at du tænker på din egen udvikling inden for virksomheden.

Annonce:

image

3. Vis engagement og motivation

Enhver arbejdsgiver leder (ikke overraskende) efter kandidater, der er motiverede og engagerede i det job, de søger.

Forbered en stærk fortælling om, hvorfor du er interesseret i jobbet og virksomheden. Tal om hvordan dine værdier og mål matcher virksomhedens mission og kultur.

Fortæl, hvad der fik dig til at søge stillingen, og fremhæv eventuelt specifikke elementer fra jobopslaget, der motiverer dig.

4. Udnyt erfaringerne fra første samtale

Brug den feedback, du fik fra første samtale, til at forbedre din præstation i anden samtale. Tænk over, hvilke spørgsmål der blev stillet, og hvordan du besvarede dem.

Var der eksempelvis noget, du kunne have uddybet bedre?

Tag noter fra første samtale og forbered svar, der viser, at du har reflekteret over din tidligere præstation, og er klar til at levere endnu mere kvalificerede svar denne gang.

5. Skab en god kemi med interviewerne

Personlig kemi spiller en stor rolle i rekrutteringsprocessen. Formentlig en hel del mere i anden samtale end i første, hvor man kan have været så heldig at have været i kløerne på en professionel rekruttør med træning i objektive vurderingsmetoder og erfaring med at anvende strukturerede interviews.

Sandsynligheden for at anden samtale kommer til at foregå i en lidt friere form er stor. Det skyldes, at din kommende leder og en række kommende kolleger typisk er med.

Det lyder så let at råde dig til, at ”være dig selv”, men prøv alligevel.

Evner du at slappe af i situationen, bliver det lettere for dig at skabe en god og konstruktiv forbindelse med interviewerne.

6. Forbered konkrete eksempler

Under anden samtale kan du forvente mere dybdegående spørgsmål om dine kompetencer og erfaringer. Det er en god chance for dig til at vise initiativ og engagement!

Du kan eksempelvis forberede konkrete eksempler på, hvordan du har løst opgaver og håndteret udfordringer i tidligere job. Det giver arbejdsgiveren en idé om, hvad du kan bringe til bordet fra dag ét.

7. Vær parat til at diskutere løn og fordele

Selvom det kan være en smule ubehageligt, er det vigtigt at du forbereder dig på at diskutere løn og pensionsordning samt andre fordele.

Du skal ideelt set, møde op med et rimelig klart billede af hvad du forventer. Men samtidig er du naturligvis nødt til at være åben for forhandlinger.

Lønforhandling er en særlig disciplin, som du kan læse mere om dette blogindlæg.

Annonce:

image
Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
17. juni 2024

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

Få gratis hjælp og vejledning til din jobsøgning.

Ugebrev for ledige udkommer hver uge med tips og tricks, eksklusive jobopslag, konkurrencer, spændende artikler og meget, meget mere.

Efter tilmelding får du adgang til vores CV Værktøjskasse med CV skabeloner, ikoner og inspiration til dit CV.

Annonce:

image
image