Nye muligheder: Kom på kursus i en fart

Den nye aftale om ”ekstraordinært løft af ledige” er trådt i kraft pr. 1. august. Her kommer tre gyldne muligheder for at komme på kursus i en fart.

Det er den nye mulighed for at tage en erhvervsuddannelse og samtidig modtage 110% af dagpengesatsen, som har fyldt mest i omtalen af den nye aftale. Men den rummer også en styrkelse af de korte erhvervsrettede kurser.

Her kommer tre gyldne muligheder for at komme på kursus i en fart.

Du kan nu tage vælge kurser fra de regionale positivlister i både din egen region og de tilstødende regioner.

”Den nye ordning giver ledige adgang til jobrettede kurser fra første ledighedsdag, når kurset fremgår af de regionale positivlister. Kurset skal fremgå af den regionale positivliste i eget RAR eller som noget nyt i de tilstødende RAR”

Kilde: Uddybende beskrivelse af initiativerne fra Beskæftigelsesministeriet (PDF, s. 4)

Det er blevet muligt, også at vælge kurser som fremgår af de regionale positivlister for den eller de tilstødende regioner i forhold til den, du bor i. Så når du leder efter et relevant kursus, skal du huske også at tjekke de regionale positivlister for de tilstødende regioner.

Find de regionale positivlister her:

Find positivlisten for din region her:

Nordjylland
Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Thisted, Vesthimmerland, Aalborg
Se positivliste

Vestjylland
Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Viborg
Se positivliste

Østjylland
Favrskov, Hedensted, Horsens, Norddjurs, Odder, Randers, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Aarhus
Se positivliste

Sydjylland
Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Billund, Vejen, Vejle, Middelfart, Aabenraa
Se positivliste

Fyn
Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg, Ærø
Se positivliste

Sjælland
Faxe, Greve, Køge, Lejre, Roskilde, Solrød, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland, Næstved, Odsherred, Ringsted, Slagelse, Sorø, Stevns, Vordingborg
Se positivliste

Hovedstaden
København, Frederiksberg, Dragør, Tårnby, Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Vallensbæk, Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Halsnæs, Furesø, Gribskov, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Rudersdal
Se positivliste

Bornholm
Bornholms regionskommune
Se positivliste

Har du en hensigtserklæring om ansættelse fra en arbejdsgiver, har du ret til at komme på kursus

”Ledige får i 2020 og 2021 ret til at påbegynde et kort kursus, hvis den ledige har en hensigtserklæring om ansættelse fra arbejdsgiver. Kurset kan ligge efter ansættelsesstart. Retten til korte kurser afholdes inden for puljen.”

Kilde: Uddybende beskrivelse af initiativerne fra Beskæftigelsesministeriet (PDF, s. 2)

Er du i dialog med en eller flere arbejdsgivere? Så er det absolut værd at gøre opmærksom på, at en hensigtserklæring om ansættelse af dig, kan være med til at forsyne arbejdspladsen med opdaterede kompetencer. Du har nemlig ret til at komme på kursus, hvis en arbejdsgiver har til hensigt at ansætte dig. Har du været ledig i mindst 6 måneder, kan kurset endda strække sig ind over ansættelsesstart.

Det er en gylden mulighed for dig, som måske lige mangler det sidste for at lande jobbet. Men det er til gengæld din opgave at fortælle arbejdsgiverne på muligheden. Det kan du med fordel gøre allerede i ansøgningen – også den uopfordrede.

Muligheden er relevant for de fleste. For eksempel…

Du kan måske komme på kursus fra første ledighedsdag

”Der igangsættes et forsøg i 2020-2021, hvor dagpengemodtagere har ret til at gennemføre udvalgte kurser som seks ugers jobrettet uddannelse fra første ledighedsdag. Det betyder, at kurserne undtages for karensperioden på fem uger. Parterne udpeger op til 70 kurser fra positivlisten, som er inden for mangelområder.”

Kilde: Uddybende beskrivelse af initiativerne fra Beskæftigelsesministeriet (PDF, s. 2)

Karensperioden på 5 uger er suspenderet for nogle kurser. Den særlige positivliste er dog tilsyneladende endnu ikke offentliggjort, så her er du dog nødt til at spørge hos din A-kasse eller dit Jobcenter.

Søg altid vejledning hos dit Jobcenter eller din A-kasse

Du skal altid kontakte dit Jobcenter eller din A-kasse for at få en afklaring af hvilke regler og ordninger, du er omfattet af.

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
11. august 2020

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

image

CV skabeloner, tips og tricks til din jobsøgning, ledige jobs. nyt arbejdsmarked. Du får det hele og lidt til hver tirsdag i Ugebrev for ledige.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.