5 ting du kan lære dig selv i ferien

Er du typen, som ikke er så god til at at slappe helt af? Så er ferien en god chance til både at lære dig selv noget nyt, eller til at genoplive tabt viden - vel at mærke uden hverdagens stress og jag til at forstyrre dig. Vi har samlet 5 gode forslag herunder.

Ved at lære dig selv at skrive efter tifingersystemet, vil du opleve, at din skrivehastighed stiger meget, og at din fejlrate samtidig falder betydeligt. Kort sagt vil skriveopgaver, herunder også udarbejdelse af ansøgninger, blive meget lettere.

Der findes flere steder på nettet, hvor man kan lære at skrive blindskrift.

Der findes også en del udenlandske websider, hvor man kan lære det. Problemet er bare, at du så ikke får lært det med æ, ø og å. En simpel Google-søgning på termen "typing with ten fingers" bringer dig lidt på vej.

Vi bliver ved det skriftlige. For det er sikkert lang tid siden, du har sat dig ned og lært et stykke software på en systematisk måde? Hvad med at bruge nogle timer hver dag på at blive bedre til eksempelvis Word, Excel, eller Powerpoint?

Det er relevant for de fleste, at kunne benytte Excel til for eksempel at sortere store mængder data, at kunne udføre brevfletning i Word eller at kunne sætte en fin præsentation op i Powerpoint.

Hvis du interesserer dig for grafik, layout, foto eller video, kan det være en god ide at træne i nogle af Adobes programmer - f.eks. Photoshop eller Illustrator.

Det er store og komplekse programmer, og du bliver nok ikke superbruger på en påskeferie. Men du kan sagtens løfte dine kompetencer betydeligt, hvis du griber det lidt systematisk an.

Der er mulighed for at hente testversioner af programmerne via Adobe.

Her kan du tage kurser i MS Office, Adobe Photoshop med flere:

  • 20 forbund under FTF (BUPL, Finansforbundet, Lærernes A-kasse m.fl.) har adgang til kurser via ftf.blivenhaj.dk.
  • Medlemmer af Kommunikation & Sprog har adgang til kurser via ks.blivenhaj.dk
  • HK-medlemmer kan finde kurser under MitHK.
  • Medlemmer af henholdsvis CA, MA, Business Danmark, Min A-kasse, Bibliotekarforbundet, Dansk El-forbund med flere har mulighed for at komme på kursus via Onlinekurser.dk.
  • Er du medlem af 3F, har du mulighed for at tage kurser via 3f.onlinekurser.dk.

Der findes to slags mennesker i Danmark. Dem, der ikke kan sætte kommaer, og dem, der håner dem, der ikke kan sætte kommaer. Med lidt flid kan du i løbet af rimelig kort tid flytte dig selv fra den første gruppe til den anden.

Dansk Sprognævn har lavet noget ret omfattende træningsmateriale, hvor du kan lære, både at sætte kommaer med og uden startkomma - sidstnævnte også kendt som "grammatisk komma".

jeg, overvejer, selv, at, prøve, det!

Et eller andet sted har du sikkert bøgerne, noterne og opgaverne fra din uddannelse liggende. Hvornår har du sidst åbnet dem?

Hvad med at prøve at bruge et par timer på at genlæse materialerne fra din uddannelse? Du vil opdage, at du allerede har glemt en del. En genopfriskning af din uddannelse kan hjælpe dig, når du skriver ansøgninger, og tager til jobsamtale, da du både bliver mere skarp på dine kompetencer, og mere afklaret på, i hvilken retning du vil have dit arbejdsliv til at gå i. Samtidig kan det booste din selvtillid, fordi du opdager, hvor meget du faktisk har viden om.

Hvis du er ambitiøs, kan det også være en ide at opsøge ny viden inden for din uddannelse. Det gælder naturligvis især, hvis dit eksamensbevis er begyndt at gulne lidt i kanterne af ren og skær alder. Find ud af, hvad der er sket på området siden du afsluttede din uddannelse, og prøv at få fat på de nyeste lærebøger.

Så er du også sikker på at have de nyeste terminologier klar, når du søger job.

God ferie:-)

Kristian Høgh Stephansen

Kristian Høgh Stephansen
5. juli 2016